LTO gematigd positief over piekbelastersaanpak, maar mist heldere uitwerking

LTO Nederland is blij dat de vandaag gepubliceerde piekbelastersaanpak van stikstofminister Christianne van der Wal op hoofdlijnen de duidelijkheid biedt waar boeren al jaren op wachten. Wel mist de organisatie nog een nadere uitwerking.

LTO+gematigd+positief+over+piekbelastersaanpak%2C+maar+mist+heldere+uitwerking
© Marcel Berendsen

'Na jarenlange stilstand op het stikstofdossier zet Van der Wal nu een goede stap', schrijft LTO in een eerste reactie op de brief die Van der Wal vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook ziet de belangenbehartiger veel zaken terug in de aanpak waar het afgelopen jaar intensief op is gelobbyd. 'Of dat voldoende is, zal de praktijk uitwijzen', tempert LTO de verwachtingen.

Het is positief dat de minister in haar Kamerbrief benadrukt dat alle keuzes die agrariërs nu kunnen maken op vrijwillige basis zijn, stelt LTO. De organisatie raadt boeren aan met hun bedrijfsadviseur in gesprek te gaan als ze gebruik willen maken van de LBV-regeling voor stoppers of de LBV+-regeling voor piekbelasters.


85 procent reductie

Wie gebruikmaakt van de LBV of LBV+ heeft de keuzevrijheid om op de bedrijfslocatie andere activiteiten te ontplooien onder de voorwaarde dat de stikstofemissie met tenminste 85 procent wordt gereduceerd. Ondernemers die in aanmerking komen voor de LBV+ kunnen ook kiezen voor andere transitieregelingen: extensiveren, innoveren, omschakelen of verplaatsen.

Lang was er onduidelijkheid over de vraag of de drieduizend bedrijven die als piekbelaster zijn gemarkeerd allemaal de stikstofemissie met 85 procent moeten reduceren, ook als zij gebruikmaken van de andere regelingen. LTO laat weten dat het een lobbyprioriteit was om te borgen dat de reductieverplichting van 85 procent uitsluitend geldt voor potentiële stoppers. 'De minister is op dit gebied in onze richting opgeschoven', constateert de belangenbehartiger.


Provincies bepalen

Het reductiepercentage van 85 procent wordt in de Kamerbrief weliswaar genoemd in relatie tot omschakelen, extensiveren, innoveren of verplaatsen, maar de minister stelt duidelijk dat het voor die regelingen aan provincies is om te bepalen of ondernemersplannen voldoen. Ook als zij een significant lager reductiepercentage realiseren.

'Dat moet ook. Met innovatie of extensivering is een emissiereductie van 85 procent onhaalbaar', reageert LTO. 'In dat opzicht legt de minister een zware verantwoordelijkheid bij provincies om transitievoorstellen vanuit realiteitszin te beoordelen, met oog voor boeren en tuinders, om het bedrijf op een passende wijze voort te zetten.'


Regelingen nog niet uitgewerkt

De regelingen voor ondernemers die hun emissies willen reduceren door om te schakelen, te extensiveren, innoveren of verplaatsen zijn op dit moment nog niet gepubliceerd. Wel wordt hier in de Kamerbrief en op de website aanpakpiekbelasting.nl aandacht aan besteed. Deze regelingen worden de komende maanden verder uitgewerkt.

Agrarische belangenorganisatie Agractie laat in een eerste reactie weten het jammer te vinden dat niet alle regelingen tegelijk zijn opengesteld. 'Johan Remkes adviseerde dat boeren een royale keuze moeten krijgen tussen de opties omschakelen, innoveren, verplaatsen of stoppen. Het kabinet kiest op dit moment alleen voor de optie stoppen, waardoor boeren die door willen geen keuze hebben.' Daarnaast vindt Agractie dat 'vrijwilligheid gewaarborgd moet zijn en blijven'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer