Provincies eisen meer inzet overheid in terugdringen stikstof

Zeker de helft van de noodzakelijke daling van de stikstofuitstoot moet voortkomen uit Haags beleid. Dat schrijven de twaalf provincies in een gezamenlijk stuk over hun inzet op het gebied van natuur en stikstof, meldt Trouw.

Provincies+eisen+meer+inzet+overheid+in+terugdringen+stikstof
© Dirk Hol

Daarmee kaatsen ze de bal terug naar demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), die anderhalf jaar geleden de provincies aan het werk zette. Los van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) moesten grote verbeteringen op langere termijn vooral van de provincies komen, was haar boodschap.

De provincies zijn aan de slag gegaan met het maken van regionale plannen met boeren, natuurorganisaties en andere betrokken partijen. Via deze gebiedsprocessen proberen ze het stikstofprobleem op te lossen en ook in bredere zin de kwaliteit van natuurgebieden te verbeteren.


Andere koers

Maar er klinkt steeds meer gemor vanuit de provincies. Zo riepen ze vorige maand PVV, VVD, NSC en BBB nog op een andere koers te varen. 'De nieuwe kabinetsformatie biedt een kans de samenwerking tussen Rijk en provincies met betrekking tot de opgaven voor het landelijk gebied te vernieuwen en verbeteren', lichtte de Friese gedeputeerde Femke Wiersma (BBB) destijds de oproep toe. Wiersma is binnen het Interprovinciaal Overleg (IPO) voorzitter van de bestuurlijke adviescommissie landelijk gebied.

De provincies verlangen onder meer van het Rijk een steviger generiek beleid om emissies van stikstof en broeikasgas te verminderen. Dat moet ook snel een oplossing bieden voor Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders. Daarnaast moeten langjarig financiële en juridische middelen beschikbaar komen. Net als perspectief voor blijvende en toekomstige ondernemers, door doelsturing gekoppeld aan de ontwikkeling van verdienmodellen. Dat staat in het document dat de twaalf provincies binnen het IPO hebben opgesteld.

Provincie Overijssel dreigde begin december nog te stoppen met het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) als het Rijk hiervoor geen financiële steun biedt. Eerder deze week uitte provincie Noord-Holland haar zorgen over de handelswijze van de overheid. En het Stikstofcollectief Utrecht, bestaande uit elf boerenorganisaties, doet deze week een oproep aan boeren en tuinders in provincie Utrecht om niet mee te werken aan de gebiedsgerichte aanpakken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer