Tweede Kamer: verhoog ondergrens Aerius om PAS-melders te helpen

De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd om de rekenkundige ondergrens in het Aerius-model te verhogen naar 1 mol per hectare. Hierdoor zou de vergunningverlening voor kleine uitstoters en de legalisatie van de PAS-melders op gang kunnen komen. Ook op andere punten wil de Tweede Kamer – in de nieuwe samenstelling – aanpassingen aan de stikstofregels.

Tweede+Kamer%3A+verhoog+ondergrens+Aerius+om+PAS%2Dmelders+te+helpen
© Twan Wiermans

Een motie van NSC, mede-ingediend door BBB en PVV, kreeg ruime steun in de Tweede Kamer. Eerdere pogingen om de ondergrens voor stikstofemissies te verhogen, liepen stuk op juridische bezwaren. De motie is dan ook ingediend onder voorbehoud van goedkeuring door de Raad van State. BBB en JA21 dienden eerder een initiatiefnota in om deze mogelijkheid te onderzoeken.

In een reactie op de motie waarschuwde demissionair stikstofminister Christianne van der Wal de nieuwe Tweede Kamer, en daarmee ook het volgende kabinet, voor te grote aanpassingen aan de stikstofaanpak.


Aanpak mestcrisis

Verder deed de Tweede Kamer met moties twee verzoeken aan het kabinet. Het eerste verzoek is om voor 1 maart een plan van aanpak te maken om een mogelijke mestcrisis het hoofd te bieden. De gedachte daarbij is dat er door de afbouw van de derogatie er een problematische situatie ontstaat bij de aanwending en verwerking van mest.

Het andere verzoek is om uiterlijk begin 2024 een actieplan te presenteren om de PAS-melders zo snel mogelijk van een passende oplossing te voorzien. Dit moet dan wel in samenwerking met de provincies.


NV-gebieden verminderen

De Tweede Kamer vindt ook dat de de regering gebieden waar op basis van meer recente bronnenanalyses geen sprake is van een nutriëntenbelasting boven de grens van 19 procent, niet meer moeten worden aangewezen als 'met nutriënten verontreinigende gebied' (NV-gebied). Ook vragen ze om in andere regio's de bronnenanalyse te actualiseren. Een motie van deze strekking van de SGP kreeg ruime steun.

Voor het aanwijzen van de NV-gebieden zijn cijfers gebruikt uit de periode 2010-2013, omdat geen vergelijkbare recente analyses beschikbaar waren. Onder meer waterschap Noorderzijlvest en waterschap Drents Overijsselse Delta hebben aangegeven dat op op basis van recente bronnenanalyses enkele gebieden niet langer als NV-gebied worden gezien.

Als het kabinet de motie overneemt, kan in deze gebieden de komende jaren een hogere bemestingsnorm worden gehanteerd. Voor NV-gebieden geldt een lagere bemestingsnorm.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer