Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als steun van Rijk uitblijft

Provincie Overijssel dreigt te stoppen met het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) als het Rijk hiervoor geen financiële steun biedt. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) is per brief door de provincie geïnformeerd.

Overijssel+dreigt+te+stoppen+met+PPLG+als+steun+van+Rijk+uitblijft
© Twan Wiermans

Overijssel schiet momenteel zelf een budget van 4,2 miljoen euro voor om een begin te kunnen maken aan de veertig koploperprojecten. Maar de provincie benadrukt dat het Rijk als opdrachtgever een financiële bijdrage moet leveren. 'Als dit uitblijft, zullen we in 2024 de gebiedsprocessen noodgedwongen moeten stoppen. Oplossingen met inbreng van partners voor de opgaven in het landelijk gebied zijn dan verder weg dan ooit', schrijft het college van Gedeputeerde Staten aan Van der Wal.

De provincie benadrukt in haar brief het vertrouwen in de Overijsselse aanpak. Overijssel vreest dat als er langer wordt gewacht de motivatie en energie om aan de slag te gaan in de gebieden verdwijnen. De Gedeputeerde Staten hebben daarom besloten zelf geld voor te schieten. Het provinciebestuur dringt erop aan dat de minister onmiddellijk duidelijkheid geeft over de beschikbare fondsen en de randvoorwaarden om de doelstellingen van het PPLG te realiseren.

Overijssel zegt voor de uitvoering van het PPLG, waarin staat hoe de doelen op het gebied van natuur, water, klimaat en stikstof gaan worden gehaald, ongeveer 5 miljard euro kost. Desalniettemin ontbreekt voorlopig financiële steun van het Rijk, mede omdat het transitiefonds dat hiervoor wettelijk moet worden opgezet in oktober controversieel is verklaard door de Eerste Kamer.


436 miljoen euro

Overijssel is al verdergegaan met de plannen en heeft afgelopen zomer het concept-PPLG ingediend om 436 miljoen euro te krijgen, zodat ze kunnen beginnen met de koploperprojecten.

Initiatieven in de zes Overijsselse PPLG-gebieden hebben geleid tot de ruim veertig koploperprojecten. In deze projecten wordt onderzocht en gedemonstreerd hoe de Overijsselse aanpak kan helpen bij het bereiken van doelen voor zowel het NPLG als het PPLG in Overijssel.

Eerder had de provincie al 7,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om de voorbereidingskosten van dit jaar te betalen. Ongeveer 6 miljoen euro is daarvoor uitgegeven. De provincie vindt dat het Rijk uiteindelijk de kosten moet betalen. 'Helderheid van uw kant over beschikbare middelen en randvoorwaarden voor de realisatie van de PPLG-doelen is op zo kort mogelijke termijn nodig', staat in de brief aan Van der Wal.

Een paar weken eerder gaf het Rijk een reactie op de conceptplannen van alle provincies. De plannen moeten nu verder worden uitgewerkt en voor 1 oktober van het volgende jaar moet een definitieve versie zijn ingediend. Eerder deze week stelde de provincie Zuid-Holland dat dit niet haalbaar is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer