Zorgen Noord-Holland over voortgang van gebiedsprocessen

Provincie Noord-Holland maakt zich zorgen over de voortgang van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). De provincie stelt een betere samenwerking met het Rijk nodig te hebben.

Zorgen+Noord%2DHolland+over+voortgang+van+gebiedsprocessen
© Dirk Hol

Om de gebiedsprocessen verder te helpen, is er volgens de provincie onder meer grote behoefte aan algemene maatregelen die de natuur versterken, de waterkwaliteit verbeteren en de landbouw toekomstperspectief geven.

De provincie vraagt om regie van het Rijk om behalve de stikstofuitstoot van landbouw en industrie ook te zorgen voor een afname van stikstofuitstoot vanuit het buitenland en de internationale scheepvaart. 'Dat geldt ook voor een nog steeds onduidelijke stikstofbron 'ammoniak van zee'. De herkomst van deze bron is onbekend. Terwijl in sommige kustgebieden bijna een derde van de neerslag aan deze bron wordt toegewezen', stelt provincie Noord-Holland.


Gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) maakt zich zorgen over de vertraging van de gebiedsprocessen vanwege onduidelijkheid over het beschikbare geld. 'Dit uitstel en het gebrek aan algemeen landelijk beleid maken dat we keuzes moeten maken. We starten nu geen nieuwe gebiedsprocessen op. Daarnaast werken we aan een uitvoeringsprogramma waarin we keuzes moeten maken rekening houdend met onzekerheid over het budget.'


Duidelijkheid bieden

Beemsterboer vervolgt: 'Het liefst zouden we nu meer duidelijkheid willen bieden aan de vele deelnemers in onze gebiedsprocessen. Het gaat onder andere om grondeigenaren en grondgebruikers, belangenorganisaties en gemeenten en waterschappen. We hebben veel contact met hen en zij hebben uiteraard vragen over het vervolg, gezien alle ontwikkelingen. We gaan door met de lopende gebiedsprocessen. We moeten namelijk hard aan de slag om verslechtering van de natuur tegen te gaan, vergunningverlening mogelijk te maken en de landbouw weer perspectief te bieden. We doen wat wel kan, zoals de natuur herstellen – waar al geld voor beschikbaar is gesteld –, onderzoeken starten voor innovaties in de agrarische sector en een oplossing zoeken voor de PAS-melders.'

Provincie Noord-Holland laat weten wel door te werken aan een volgende versie van het PPLG. Eerder uitten diverse andere provincies al hun zorgen over de haalbaarheid van de PPLG's. Zo dreigde Overijssel de stekker eruit te trekken en gaf Zuid-Holland aan meer tijd nodig te hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer