Stikstofcollectief Utrecht: 'Stop met de gebiedsprocessen'

Het Stikstofcollectief Utrecht doet een oproep aan boeren en tuinders in de provincie Utrecht om niet mee te werken aan de gebiedsgerichte aanpakken. Er zijn grote zorgen over de gebiedsplannen in de provincie. Het afbrokkelen van het vertrouwen in de overheid heeft het collectief ertoe aangezet om opnieuw een oproep te doen.

Stikstofcollectief+Utrecht%3A+%27Stop+met+de+gebiedsprocessen%27
© Dirk Hol

‘Laat duidelijk zijn dat ook wij een voorstander zijn van het starten van gebiedsgerichte aanpakken, maar alleen wanneer er voldoende toekomstperspectief wordt geboden voor boeren en tuinders en het vertrouwen tussen boeren, tuinders en de overheid is hersteld,’ meldt het Stikstofcollectief Utrecht in een brief aan boeren, tuinders, agrarisch ondernemers en andere belanghebbenden in de provincie.

In november 2022 had het collectief ook al een brief rond laten gaan met daarin het verzoek om niet mee te doen met de gebiedsprocessen in de regio. Aanleiding hiervoor waren de grote zorgen over de ongunstige gevolgen van het stikstofbeleid van de provincie Utrecht en het Rijk.


Het Stikstofcollectief Utrecht schreef toentertijd: 'Wij horen dat de provincie buiten ons als stikstofcollectief om, de gebieden in is gegaan. En dat de provincie heel graag met de gebiedsgerichte aanpakken wil starten, onder meer door de gigantische druk vanuit het Rijk.'


Belangen behartigen

Het Stikstofcollectief Utrecht bestaat uit elf boerenorganisaties, die vanaf het begin van de stikstofkwestie samenwerken om de belangen van boeren, tuinders en andere agrarisch ondernemers in de provincie Utrecht te vertegenwoordigen en de stikstofopgave vlot te trekken.

De samenwerkende organisaties stellen dat een aantal uitgangsposities voor de landbouw onvoldoende zijn om de gebiedsprocessen door te voeren. Zo praat het collectief al meerdere jaren over een oplossing voor de PAS-melders en andere situaties zonder vergunning. Het stikstofcollectief hekelt de provincie Utrecht dat ze hier nog niets voor heeft geregeld.


Daarbij zegt voorzitter Jeroen van Wijk van Stikstofcollectief Utrecht dat in een brief over de nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden) staat dat agrariërs worden afgerekend op data van tien jaar terug, terwijl de sector al grote stappen heeft gezet om de waterkwaliteit te verbeteren. 'Als de overheid zo onbetrouwbaar is, kun je niet in een gebiedsproces zitten. Laat staan tot lange, duurzame afspraken komen', stelt Van Wijk.

Eerder had de provincie Utrecht al laten weten wel door te gaan met het Utrechts Programma Landelijk Gebied, ondanks de onduidelijkheid over welke middelen het Rijk hiervoor beschikbaar stelt en aan welke randvoorwaarden de plannen moeten voldoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer