ZuivelNL wil naar meer transparantie footprint grondstoffen

ZuivelNL kijkt samen met andere partijen naar de mogelijkheid om de CO2-footprint van grondstoffen openbaar te krijgen. Dit is nu niet inzichtelijk, doordat de berekening van de emissiecoëfficiënten volgens de Life Cycle Analyses (LCA)-methode wordt uitbesteed aan Blonk Sustainability. Deze emissiecoëfficiënten mogen van Blonk niet worden gedeeld.

ZuivelNL+wil+naar+meer+transparantie+footprint+grondstoffen
© Pixabay

Voor de berekening van de milieuprestaties wordt niet alleen gebruikgemaakt van de data die melkveehouders voor de KringloopWijzer invoeren. Voor de berekening van de broeikasgassen per kilo meetmelk van een melkveebedrijf heeft de KringloopWijzer de emissiecoëfficiënt nodig van diverse producten en activiteiten.

Leveranciers laten van deze producten, zoals diervoer en kunstmest, de emissiecoëfficiënten berekenen door Blonk Sustainability. Dit bedrijf doet dat volgens een internationaal erkende LCA-methode.


Verantwoordelijkheid

Voor een beperkt aantal producten, zoals natte bijproducten, dieren en energie, ontvangt de KringloopWijzer deze coëfficiënten niet via de leveranciers, maar koopt ZuivelNL ze in. Doel is wel dat de verantwoordelijkheid van de coëfficiënten bij de verkoper komt te liggen.

De berekening van de LCA-methode is openbaar. Maar voor die berekening is een database met achtergrondgegevens nodig. Zo heeft soja afkomstig uit Brazilië, waarvoor wellicht bomen moeten worden gekapt, een andere emissiecoëfficiënt dan eenzelfde product uit Frankrijk.


Database

Voor die berekening is een database nodig, die niet iedereen voorhanden heeft. Deze database moet actueel blijven. Mede hierdoor moeten voor het bijhouden van de LCA altijd kosten worden gemaakt. Blonk werkt hier aan en is daarom een belangrijke partij om die emissie coëfficiënt te berekenen.

Voor ZuivelNL is het pijnpunt dat vanuit de KringloopWijzer de door Blonk Sustainability geproduceerde cijfers niet openbaar mogen worden gemaakt. Ter vergelijking: bij de ammoniakemissie van stallen zijn de berekende Regeling ammoniak en veehouderij (Rav)-factoren wel openbaar. Zo kan iedereen zien wat het effect is van een stalsysteem op de ammoniakemissie.

In de huidige situatie is het volgens directeur Hubert Andela van ZuivelNL vervelend dat van niet alle producten de CO2-footprint openbaar is. 'Je wilt dat de gebruikte gegevens voor melkveehouders, zuivelondernemingen en andere gebruikers van de KringloopWijzer transparant zijn. ZuivelNL onderzoekt samen met alle betrokken partijen hoe we dit zo snel mogelijk weer kunnen bereiken, bijvoorbeeld met alternatieven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer