ZuivelNL stopt met leveren kringloopgegevens aan CBS

Ketenorganisatie ZuivelNL heeft per direct de jaarlijkse levering van gegevens uit de database van de Kringloopwijzer aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) opgeschort. Dit doet de organisatie na kritiek van melkveehouders op het leveren van die gegevens. Die worden gebruikt voor de berekening van de excretie van meststoffen en de ammoniakemissie.

ZuivelNL+stopt+met+leveren+kringloopgegevens+aan+CBS
© Koen van WIjk

ZuivelNL was in 2019 gestart met het leveren van deze gegevens van melkveehouders om voor hen de administratieve last te verminderen. Tot dan toe werden gegevens jaarlijks via een verplichte enquête bij het CBS aangeleverd, terwijl die gegevens ook al voor de Kringloopwijzer werden ingevuld. Met de aanlevering werd de administratieve last voor melkveehouders verminderd.

Omdat het CBS de statistiek baseert op geanonimiseerde gegevens, hoeven melkveehouders voor de levering van die data geen specifieke machtiging aan te leveren. Een aantal melkveehouders had kritiek op deze gang van zaken. Directeur Hubert Andela van ZuivelNL: 'We hebben het CBS geïnformeerd over de opschorting en gaan nu met de leden bespreken hoe zij het definitief geregeld willen hebben.'

Het CBS maakt bij de berekening van de stikstof- en fosfaatexcretie gebruik van de data uit de Kringloopwijzer en gegevens van de Gecombineerde opgave. Deze gegevens worden op bedrijfsniveau aan elkaar gekoppeld. Vervolgens worden die gekoppelde gegevens door het CBS anoniem gemaakt en op sectorniveau gebruikt voor de statistieken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer