Boeren FrieslandCampina reduceren broeikasgasuitstoot Danone

Een driejarige samenwerking tussen FrieslandCampina en Danone leidde tot ruim 17 procent reductie van broeikasgasuitstoot door een aantal melkveehouders van FrieslandCampina. Deze groep leverde zuivelingrediënten aan Danone. De samenwerking wordt met drie jaar verlengd.

Boeren+FrieslandCampina+reduceren+broeikasgasuitstoot+Danone
© Twan Wiermans

De beoogde en gehaalde reductie was door de Nederlandse zuivelcoöperatie contractueel afgesproken met Danone. Hier tegenover stond een premium prijs voor die ingrediënten vanwege de duurzamere resultaten. Die meeropbrenst komt ten goede aan de leden, legt een FrieslandCampina-woordvoerder uit.

Het verminderen van de broeikasgasuitstoot werd gerealiseerd doordat melkveehouders van FrieslandCampina duurzame landbouwpraktijken en groene-energieprojecten implementeerden. Door de melkveehouders werd meer eiwit geoogst van eigen grond, het rantsoen geoptimaliseerd, de gezondheid van de dieren verbeterd, energie bespaard en groene stroom opgewekt.


Fosfaatwetgeving

Een deel van de afname kan volgens de woordvoerder van FrieslandCampina het gevolg zijn van maatregelen als gevolg van de fosfaatwetgeving. Mede door deze positieve resultaten verlengen FrieslandCampina en Danone de samenwerking. In die komende periode willen ze de uitstoot van broeikasgassen met nog eens 7 procent verminderen, waardoor de totale reductie over deze zes jaar op bijna 25 procent komt.

Om deze reductie in beeld te brengen, maakte FrieslandCampina gebruik van de KringloopWijzer in de periode van 2015 tot en met 2020. Deze monitoringstool wordt door bijna tienduizend leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina gebruikt. Deze geeft boerderijspecifieke inzichten, zoals de omvang van de ecologische voetafdruk.


Totale reductie

In de jaarverslagen van FrieslandCampina valt ook te lezen wat de broeikasgasemissie van alle leden samen is. Die kwam in 2020 uit op 12.319 kiloton CO2-equivalenten, in 2015 was dit nog 13.792 kiloton bij een vergelijkbare melkaanvoer van 10,06 miljard kilo. Wel kunnen de cijfers met terugwerkende kracht worden aangepast vanwege bijvoorbeeld andere wetenschappelijke inzichten, laat de woordvoerder weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer