Utrecht gaat door met PPLG, ondanks onduidelijkheid over middelen

De provincie Utrecht wil 'voortvarend' doorgaan met het opstellen en uitvoeren van het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG), ook al is nog onduidelijk welke middelen het Rijk daarvoor beschikbaar stelt en aan welke randvoorwaarden de plannen moeten voldoen.

Utrecht+gaat+door+met+PPLG%2C+ondanks+onduidelijkheid+over+middelen
© Provincie Utrecht

Woensdag 14 december kreeg een motie van Volt, PvdA, D66, CDA en 50PLUS de steun van 35 Statenleden, 12 Statenleden stemden tegen. De indieners van de motie wezen erop dat de uitslag van de parlementsverkiezingen van 22 november, de mogelijk lang lopende coalitieonderhandelingen en de voortdurende onduidelijkheid vanuit het Rijk impact hebben op de voortgang van de gebiedsplannen voor het landelijk gebied.


De fracties wilden met de motie het dagelijks provinciebestuur aanmoedigen door te gaan met de maatregelen om onder meer de uitstoot van stikstof terug te dringen, boeren te helpen bij de overstap naar duurzame landbouw en de kwaliteit van de natuur te verbeteren. De provincie schat de kosten daarvan op een bedrag tussen de 2,8 miljard en 4,6 miljard euro tot 2035. Utrecht hoop voor de uitvoering van de plannen op een substantiële bijdrage van het Rijk.


Steun in de rug

Verantwoordelijk gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) noemde de motie 'een steun in de rug'. Ze zei dat ze samen met andere betrokken partijen, zoals de landbouwsector en natuurorganisaties, de plannen voor het landelijk gebied verder gaat uitwerken.

Door de val van het kabinet en het controversieel verklaren van het transitiefonds, waarin 24,3 miljard euro voor de provincies moet komen te zitten, komt er voorlopig echter geen geld uit Den Haag voor de gebiedsplannen van de provincies. Vorige week dreigde Overijssel te stoppen met de uitvoering van het gebiedsplan als de rijksoverheid geen geld beschikbaar stelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer