Zuid-Holland: Rijk vraagt te veel, PPLG-deadline is onhaalbaar

Het lukt de provincie Zuid-Holland niet om op tijd een definitieve versie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) af te hebben. De provincie laakt de houding van het Rijk, dat in de ogen van Zuid-Holland te veel verlangt van de provincies.

Zuid%2DHolland%3A+Rijk+vraagt+te+veel%2C+PPLG%2Ddeadline+is+onhaalbaar
© Dirk Hol

In een brief aan de Rijksoverheid schrijft het provinciebestuur van Zuid-Holland dat provincies te weinig zekerheid en financiële middelen krijgen om mee te gaan in het door het Rijk verlangde tempo. Provincies hebben tot 30 september 2024 de tijd om met een definitief plan te komen voor de gebiedsgerichte aanpak om de doelen op het gebied van natuur, water, klimaat en stikstof te halen. Zuid-Holland stelt nu al die deadline niet te gaan halen. 'De deadline die u stelt, is niet haalbaar', schrijft het college.


Stikstofminister Christianne van der Wal heeft 24,3 miljard euro gereserveerd in het transitiefonds om de plannen in de PPLG's te financieren, maar het stoort Zuid-Holland dat er vooralsnog amper geld beschikbaar komt voor de provincies. Daarbij is het met een nieuw te vormen kabinet nog hoogst onzeker of het geld voor het transitiefonds er überhaupt komt.


Ongepast

Volgens de provincie Zuid-Holland is het daarom ongepast dat het Rijk nu al vraagt om minutieus uitgewerkte plannen per gebied. 'Geef ons en onze gebiedspartners het vertrouwen dat wij toewerken naar de doelen, maar pin ons niet vast op het pad daar naartoe als voorwaarde voor het verkrijgen van middelen', schrijft het provinciebestuur.

Door veel te vragen van de provincies en weinig te geven zet de overheid 'ongetwijfeld ongewild' juist een rem op de voortgang van de transitie. 'It takes two to tango', aldus het Zuid-Hollandse college. Het 'verbaasde en bezorgde' provinciebestuur wil zo snel mogelijk helderheid en zekerheid voor het toekomstperspectief voor boeren en de beschikbaarheid van financiële middelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer