Zeeland wil meer inzicht in gevolgen verzilting voor landbouw

Provinciale Staten van Zeeland willen een beter beeld van de verzilting en de gevolgen voor de zoetwatervoorziening en de landbouw. Dat staat in een brief met bedenkingen en wensen die Provinciale Staten hebben opgesteld naar aanleiding van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG).

Zeeland+wil+meer+inzicht+in+gevolgen+verzilting+voor+landbouw
© Jasper Schel

Ook willen de Statenleden actie van het Rijk bij het terugdringen van de stikstofuitstoot door de scheepvaart en meer aandacht en middelen voor innovaties die kunnen bijdragen aan het terugdringen van stikstof in de veehouderij. Ze vragen Gedeputeerde Staten het Rijk te polsen voor financiële steun. In Zeeland is de stikstofdepositie vooral afkomstig uit het buitenland en van de industrie en de scheepvaart.

Een meerderheid van de fracties schaarde zich vrijdag in een Statenvergadering achter deze brief aan Gedeputeerde Staten. GroenLinks-PvdA, SP en Partij voor de Dieren gingen niet akkoord.


Terugdringen stikstof

Zeeland diende begin juli de conceptversie van het plan landelijk gebied in bij demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. De provincie denkt ongeveer 1,7 miljard euro nodig te hebben om de doelen voor natuur, klimaat, water en stikstof te kunnen behalen.

De Statenfractie van GroenLinks-PvdA liet weten dat ze zich onvoldoende kon vinden in de brief, omdat voor enkele voorgestelde aanvullingen op de wensenlijst geen meerderheid was. Het betrof amendementen waarin onder meer werd gepleit voor een grotere inzet op biologische landbouw en voor onderzoek naar de overschakeling van veeteelt naar akkerbouw of een gemengd bedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer