LTO Noord uit zorgen over ontwikkelingen in Utrechts landelijk gebied

LTO Noord maakt in een brief duidelijk dat ze grote zorgen heeft over het concept-Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG) en dat er nog veel aandachtspunten zijn. Het Provinciaal Gebiedsprogramma dat door Utrecht is opgesteld in opdracht van het Rijk lag tot 14 november ter inzage.

LTO+Noord+uit+zorgen+over+ontwikkelingen+in+Utrechts+landelijk+gebied
© Dirk Hol

'Er wordt opnieuw de indruk gewekt dat de landbouw verantwoordelijk is voor de natuur-, stikstof-, water-, bodem- en klimaatproblemen. Dat is veel te kort door de bocht', schrijft de belangenbehartiger. 'Ook andere sectoren dan de landbouw moeten evenredig bijdragen aan het behalen van de gestelde doelen. We missen in dit stuk de reductiedoelstellingen voor andere sectoren.'

Het ontbreken van een landbouwakkoord baart boeren en tuinders zorgen. Ze onderstrepen dat voldoende toekomstperspectief voor agrarisch ondernemers essentieel is voor het behalen van de gestelde doelen van het UPLG.

Daarnaast benadrukt LTO Noord het belang van samenwerken met gebiedspartners, waarbij alleen stakeholders betrokken moeten worden. Partijen die niet kunnen of willen leveren, zouden ook niet aan tafel moeten zitten. 'We vragen om vrijwillige deelname van boeren aan gebiedsprocessen. En we benadrukken het belang van duidelijkheid over de opgaven van andere sectoren, zoals luchtvaart en verkeer. De provincie wordt opgeroepen actiever het landelijk gebied in te gaan en de landbouwsector erbij te betrekken.'


Financiële doorberekening

De financiële doorberekening van het te ontvangen budget van het Rijk wordt volgens LTO Noord over het hoofd gezien. Omdat provincies niet allemaal het gevraagde bedrag ontvangen, is het 'van cruciaal belang' om hier alvast voorzorgsmaatregelen te nemen.

Als de provincie minder geld van het Rijk krijgt, is er minder mogelijk om de UPLG-doelen te realiseren. LTO Noord wil antwoord op de vraag welke prioritering de provincie Utrecht hanteert voor de doelen in het landelijk gebied.

De belangenorganisatie vraagt ook om een schriftelijke terugkoppeling op de brief en benadrukt dat ze bereid is betrokken te blijven bij de verdere uitwerking van het UPLG.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer