18 miljard dieren belanden niet op het bord

Wereldwijd belanden jaarlijks 18 miljard dieren, ofwel 52,4 miljoen ton botvrij en eetbaar vlees, niet op het bord van de consument. Dat is ongeveer een zesde van al het vlees dat wereldwijd wordt geproduceerd. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Leiden berekend. De redenen voor het verlies en de verspilling van vlees variëren nogal.

18+miljard+dieren+belanden+niet+op+het+bord
© Twan Wiermans

In ontwikkelingslanden treedt verlies meestal op aan het begin van het proces, bijvoorbeeld doordat vee sterft door ziektes tijdens het fokken of doordat vlees bederft tijdens opslag of transport. In geïndustrialiseerde landen ligt de meeste verspilling juist aan de consumptiekant. Supermarkten leggen te grote voorraden aan, restaurants serveren te grote porties en huishoudens gooien restjes weg. In deze landen is de vleesverspilling ook het grootst.

Volgens de Leidse onderzoekers scoren de Verenigde Staten 'bijzonder slecht', net als Zuid-Afrika en Brazilië. In India verspilt de gemiddelde persoon slechts een kleine hoeveelheid vlees. Dat land scoort als het om vleesverspilling gaat juist vrij goed. Voor een gemiddelde burger waren er 2,4 verloren of verspilde dierenlevens.


Zes meest voorkomende landbouwhuisdieren

De onderzoekers keken naar de wereldwijde productie en consumptie van de zes meest gedomesticeerde dieren: runderen, geiten, schapen, varkens, vleeskuikens en kalkoenen. Het aantal, gebaseerd op gegevens van de Verenigde Naties, weerspiegelt de situatie van 2019, om zo de impact van de coronapandemie te vermijden. De meeste dieren die verloren gingen, waren vleeskuikens (16,8 miljard, 93,6 procent van het totaal). Daarnaast ging het om 402,3 miljoen kalkoenen (2,2 procent), 298,8 miljoen varkens (1,7 procent), 195,7 miljoen schapen (1,1 procent), 188 miljoen geiten (1,1 procent en 74,1 miljoen runderen (0,4 procent).

Onderzoeker Juliane Klaura stelt in een bericht van de Universiteit Leiden dat het tegengaan van vleesverspilling bij kan dragen aan dierenwelzijn en het tegengaan van klimaatverandering. Ze meldt verder dat er geen eenvoudige one-size-fits-all-oplossing is om vleesverspilling aan te pakken. 'In ontwikkelingslanden zal het meer gaan om het verbeteren van de omstandigheden voor dieren en de opslag en het transport van het vlees. In westerse landen is gedragsverandering wat het verschil zal maken.'

Klaura denkt dat het kan helpen om te communiceren over de vleesverspilling, 'dat miljarden van de dieren die elk jaar worden gedood, niet eens worden opgegeten'. 'Dit kan een belangrijke eerste stap zijn in de richting van positieve actie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer