Interesse in dry misting als methode tegen voedselverspilling groeit

Contronics in het Brabantse Sint-Oedenrode verkocht 25 jaar geleden de eerste dry misting-apparaten voor toepassing op aardappelen, groenten en fruit. Vandaag de dag zijn er duizenden supermarkten wereldwijd die gebruikmaken van dry misting, waaronder alle filialen die onder het hoofdkantoor van Albert Heijn vallen. De technologie wordt door experts gezien als veelbelovende oplossing tegen de hoge voedselverspillingsgraad in de wereld.

Interesse+in+dry+misting+als+methode+tegen+voedselverspilling+groeit
© Contronics

Bij dry misting worden kleine waterdruppels in de lucht verspreid waardoor een laagje mist ontstaat. 'Terwijl de mist verdampt, stijgt de luchtvochtigheid en daalt de temperatuur op natuurlijke wijze', zegt Isabelle Spierings van Contronics. 'Bij toepassing op verse producten resulteert dat in het behoud van versheid, kleur en voedingsstoffen.'

Een van de onderzoeken die de potentie van het systeem onderschrijft, is het Fresh Demo-onderzoek dat gefinancierd is door de Europese Unie. In dat onderzoek steeg de houdbaarheid van aardbeien op het schap met 20 procent en die van druiven gemiddeld 15 tot 25 procent.

Contronics heeft in samenwerking met Albert Heijn ook zelf een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van dry misting. Daaruit blijkt dat de verspillingsgraad van zowel paprika's (-47 procent), bananen (-44 procent) als komkommers (-14 procent) bij Albert Heijn afnam. Bij productgroepen met een dikkere schil, zoals meloenen en citrusvruchten, is de winst kleiner. 'De mistdruppels bereiken de kern van het product dan niet voldoende', verklaart Spierings.

Dry misting kan wellicht ook verkoopcijfers van fruit en groenten boost geven

Toine Timmermans, directeur van stichting Samen Tegen Voedselverspilling

Hoewel de Zaanse grootgrutter inmiddels een van de grootste klanten van Contronics is, liep de Nederlandse retail pas vrij laat warm voor dry misting, vertelt directeur Toine Timmermans van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. 'Zo'n vijftien jaar geleden werd al geëxperimenteerd met mistsystemen, maar dan in de foodservice. Dat was toen geen succes. De consument wantrouwde de technologie.'


Profiteren van voordelen

Volgens Timmermans kwam de doorbraak in Nederland pas toen de gesprekken over het reduceren van plastic op gang kwamen. 'Een dry misting-systeem biedt retailers de mogelijkheid een deel van het assortiment uit het plastic te halen. Juist daarom vind ik het jammer dat ik nog altijd in plastic verpakte groenten en fruit zie liggen in filialen met dry misting. Retailers profiteren dan niet van alle voordelen.'

Spierings geeft aan dat de keuze hiervoor bij de leverancier ligt. 'Hoewel wij stimuleren dat producten zonder plastic verpakking in het schap liggen, hebben wij daar geen directe invloed op. Dat betekent niet dat de technologie niet werkt. De verpakkingen van groenten en fruit zijn vaak geperforeerd, waardoor de mist het product gewoon bereikt.'

Naast het reduceren van het plasticgebruik, ziet Timmermans dry misting als waardevolle technologie om de verkoopcijfers van groenten en fruit een boost te geven. 'De technologie voorkomt uitdroging. Daardoor ziet het product er beter en verser uit. Dit in combinatie met het feit dat Nederlanders een liefde hebben ontwikkeld voor verse producten, kan de consumptie van groenten en fruit positief beïnvloeden.'


Toepassing in hele keten

Of dit dé oplossing is voor het voedselverspillingsvraagstuk, daar zet Timmermans wel zijn vraagtekens bij. 'Het is duidelijk dat de technologie de houdbaarheid van groenten en fruit geen kwaad doet. Tegelijkertijd moet je niet verwachten dat dry misting de houdbaarheid in de dagelijkse praktijk met dagen of weken verlengt. Dat is niet realistisch, omdat het niet in de hele keten toegepast kan worden en ook andere factoren een rol spelen.'

Daar is Spierings het niet mee eens. 'We hebben ook toepassingen ontworpen voor gekoeld transport en de opslag van verse producten.' Ze legt uit dat het mistsysteem bij de boer in de gekoelde opslag tegen het plafond kan worden geïnstalleerd. 'Hiermee wordt de lucht constant vochtig gehouden.'

Alleen de consument wordt nog niet bereikt. Spierings: 'We hebben wel onderzocht of het systeem kan worden toegepast in de groentela van de koelkast, maar daar vindt niet veel uitdroging plaats. Het verschil dat je kunt maken is minimaal. Daardoor rekenen de kosten en baten niet rond.'


Toepassing voor fruitschaal

In de toekomst is er wellicht een toepassing voor de ongekoelde fruitschaal, maar dat is een andere tak van sport, geeft Spierings aan. 'Wij richten ons nu op het segment waar we de meeste impact kunnen maken en dat ligt in de keten vóór de consument.'

Timmermans denkt dat we naar een combinatie van oplossingen moeten kijken. Toepassing van natuurlijke coatings kan ook impact hebben op het tegengaan van voedselverspilling. 'Een eetbare coating gaat met de consument mee naar huis, waardoor het proces van het verlengen van de houdbaarheid doorzet. Al is dit in Europa nog niet toegestaan voor producten waarvan de schil gegeten kan worden.'


Miljoenen trillingen creëren mistdruppels
Bij dry misting wordt een kleine watercontainer gevuld met gezuiverd water. Doordat een plaatje miljoenen keren per seconde tegen het wateroppervlak trilt, ontstaan minuscule mistdruppels. Die mistdruppels worden via buisjes boven het groente- en fruitschap geblazen.
Zoals de naam doet vermoeden, wordt gebruikgemaakt van droge mist. Daarmee onderscheidt Contronics zich van andere mistsysteemontwikkelaars. De mistdruppels zijn zo klein dat ze al verdampt zijn voordat ze op het product terechtkomen. Alleen de lucht boven het product wordt gekoeld en bevochtigd. Zo ontstaat een microklimaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer