'Innovatie op het erf verdient aandacht'

Onlangs had ik het genoegen zitting te mogen nemen in de jury van de Dutch Dairy Challenge. Altijd prachtig om te zien hoe innovatief onze ondernemers bezig zijn. Dat geldt uiteraard niet alleen voor de melkveehouders.

%27Innovatie+op+het+erf+verdient+aandacht%27
© Dirk Hol

Het is altijd de kracht geweest van onze agrarische sector. Vernieuwen en verbeteren. Altijd de vraag stellen hoe iets beter, efficiënter en sneller kan. Ideeën worden geboren aan de keukentafel, beginnen in de kinderschoenen en worden met kleine stapjes volwassen. Dat kost tijd, geld, energie, doorzettingsvermogen, soms een lange adem en altijd de overtuiging dat iets werkt. Succes is natuurlijk niet gegarandeerd en dan is het terug naar de tekentafel.

Als het over innovatie gaat, denken we toch al snel aan de Lely Spheres van deze wereld, waterstoftoepassingen en zelfrijdende trekkers. Maar het gaat veel verder dan dat, vaak op kleinschaliger en individueel niveau. Innovatieve ideeën over krachtvoervervangers, dierenwelzijn, vergroten van biodiversiteit en energiebesparing en -opwekking, om er maar een paar te noemen. Geïnitieerd van onderaf, op het eigen erf.

Dat verdient wat mij betreft veel meer aandacht dan een nog niet gepubliceerde conceptversie van een onderzoeksrapport van Wageningen Livestock Research waarin nieuwe en bewezen technieken niet zijn meegenomen. Laat staan dat er aandacht is voor het feit dat door innovatie stikstofemissies in de landbouw sinds 1990 met meer dan 65 procent zijn afgenomen.

Innovatieve ideeën over krachtvoervervangers, dierenwelzijn, biodiversiteit en energie worden geïnitieerd van onderaf

Thijs Rompelberg, bestuurslid LTO Nederland

Daarbij is het nu al de zoveelste keer dat een onderzoek in opdracht van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof vroegtijdig naar de media lekt. Als op onze bedrijven iets zo lekte, dan deden we er wat aan. Misschien hebben onze ondernemers daar ook nog wat innovatieve ideeën voor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer