Vleesconcern JBS bouwt centrum voor kweekvlees in Brazilië

Het Braziliaanse vleesconcern JBS bouwt een eerste centrum voor de productie van vlees via celkweek in thuisland Brazilië. De onderzoekslocatie komt in Santa Catarina, de grootste varkensvleesproducerende provincie van het land. De opening is eind 2024 gepland.

Vleesconcern+JBS+bouwt+centrum+voor+kweekvlees+in+Brazili%C3%AB
© Pixabay

JBS investeert 21 miljoen euro in laboratoria en een proeffabriek. Er komt een wetenschappelijk team van 25 gespecialiseerde onderzoekers. Ze zijn al aan de slag in tijdelijke faciliteiten in Florianópolis. Hun belangrijkste opdracht is de productie van vlees via celkweek efficiënter, schaalbaarder en economisch voordeliger te maken.

De focus ligt nu op verkennend onderzoek naar de kweek van rundvleescellen. In totaal verwacht JBS verdeeld over drie fases ongeveer 59 miljoen euro te investeren. In de laatste fase wordt een model op industriële schaal gebouwd om de technische en economische levensvatbaarheid van het kweken van vlees aan te tonen.


JBS heeft al een belang van 51 procent in de Spaanse onderneming Biotech Foods dat een proeffabriek exploiteert in San Sebastián. Eind vorig jaar begon dit bedrijf met de bouw van de fabriek voor het kweken van rundvlees. Met de bouw is een kleine 40 miljoen euro gemoeid. De fabriek moet medio 2024 klaar zijn. Wanneer de locatie in productie is, verwacht Biotech Foods er meer dan 1.000 ton vlees per jaar te produceren.

De locatie in San Sebastián heeft de mogelijkheid om de capaciteit te vergroten tot 4.000 ton per jaar. Wanneer het commerciële stadium wordt bereikt, wordt het gekweekte vlees van JBS in eerste instantie gebruikt in de vorm van kant-en-klare producten, zoals hamburgers, worstjes en gehaktballen. De gebruikte technologie heeft het potentieel om niet alleen rundvlees te produceren, maar ook kip, varkensvlees en vis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer