Wetenschappers pleiten bij EU voor onderzoek kweekvlees

Een groep wetenschappers, Nobelprijswinnaars en EU-commissarissen pleit in een open brief aan EU-voorzitter Ursula von der Leyen voor investeringen in onderzoek naar en alternatieven voor vlees, zoals kweekvlees om de veehouderij te reduceren.

Wetenschappers+pleiten+bij+EU+voor+onderzoek+kweekvlees
© Beyond Meat

Volgens de ondertekenaars raakt de Europese Unie (EU) achter op andere landen, zoals de Verenigde Staten, Israël en Japan als het gaat om duurzame eiwitten. Zij zien graag dat de EU meedoet aan de race om de leidende macht te worden in de diervrije vlees- en zuivelmarkt, ter waarde van 1 biljoen dollar: zo'n 935 miljard euro.

In hun ogen zorgt de landbouw voor een verlies aan biodiversiteit en de uitstoot van broeikasgassen. 'De meeste schade wordt veroorzaakt door de veehouderij, die op zichzelf 26 procent van het aardoppervlak beslaat. Dat is meer dan alle bossen ter wereld samen.' Volgens de ondertekenaars kan de overstap naar duurzame eiwitten de klimaatimpact van vlees met wel 92 procent verminderen.

Zij pleiten daarom voor duurzame alternatieven als precisiefermentatie, waarbij microflora wordt gebruikt om de individuele eiwitten en vetten te produceren die in dierlijke producten voorkomen. Ook wordt een lans gebroken voor de verdere ontwikkeling van kweekvlees en plantaardige vlees- en zuivelalternatieven.


Investering van 25 miljard euro

De ondertekenaars roepen Von der Leyen op om in de komende jaren 25 miljard euro te investeren om de ontwikkeling en commercialisering van een Europese duurzame eiwitindustrie een impuls te geven. De brief werd onder meer ondertekend door Carice van Houten, Klaas Dijkhoff, Neelie Kroes en dierenwelzijnsorganisaties als de Bont voor Dieren, Wakker Dier en stichting Aap.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer