Minister staat proeverijen met kweekvlees toe

Ontwikkelaars van kweekvlees mogen onder voorwaarden proeverijen organiseren. Dat heeft minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten naar aanleiding van een verzoek van de Tweede Kamer.

Minister+staat+proeverijen+met+kweekvlees+toe
© Tony Tati

In een aangenomen motie van VVD en D66 is Adema verzocht met de kweekvleesbedrijven te overleggen over hoe proeverijen veilig plaats kunnen vinden. Naar aanleiding van die gesprekken zegt de minister dat er voldoende garanties zijn ingebouwd om deze toe te staan. Nederland is daarmee het eerste land in de Europese Unie dat deze testen toestaat.

Kweekvlees is een niet-toegelaten 'novel food' dat nog niet op veiligheid is beoordeeld op grond van de Europese novel food-verordening. Deze wetgeving biedt wel de mogelijkheid tot het organiseren van proeverijen voor de ontwikkeling van nieuwe kweekvleesproducten en als voorbereiding op een toelatingsprocedure. In Nederland worden die beoordeeld door stichting Cellulaire Agricultuur Nederland.


Kweekvleesbedrijven Meatable en Mosa Meat zijn blij dat het proeven van kweekvlees nu ook in Nederland mogelijk wordt. 'Door het proeven van deze producten mogelijk te maken, houden we onze voortrekkersrol in Europa en daarbuiten. Dit betekent dat we consumenten kunnen laten proeven en ervaren, en onze producten met hun feedback nog beter kunnen maken', zegt Meatable-directeur Krijn de Nood.


Singapore voorloper

De Delftse start-up liet mensen in Singapore eerder al worstjes proeven van in het lab gekweekt varkensvlees. Dat gebeurde in mei tijdens een evenement met commerciële partners en vertegenwoordigers van een overheidsorgaan. Singapore geldt als een van de voorlopers bij het toelaten van kweekvlees op de markt.

De eerste producten van Meatable moeten volgend jaar ook al in Singapore in de supermarkt en de horeca te verkrijgen te zijn. In eerste instantie gebeurt dat in de vorm van worstjes en dumplings met vleesvulling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer