Tweede Kamer: uitstel aardappeloogst en stop op kalverimport

De Tweede Kamer wil aardappeltelers op zand- en lössgrond twee weken uitstel geven voor het inzaaien van een vanggewas. Een motie van die strekking van BBB en SGP is dinsdagmiddag aangenomen.

Tweede+Kamer%3A+uitstel+aardappeloogst+en+stop+op+kalverimport
© Dirk Hol

Volgens de indieners van de motie blijkt uit onlangs gepubliceerd onderzoek van Wageningen University & Research naar de effectiviteit van vanggewassen na de aardappelteelt dat bij de inzaai van vanggewassen in de tweede helft van oktober sprake is van een hogere stikstofopname vergeleken met de voorgestelde korting op de stikstofgebruiksnorm.

Tijdens het debat over dit onderwerp twee weken geleden had demissionair landbouwminister Piet Adema het voorstel nog ontraden. Adema is nu gevraagd snel met een reactie op de aangenomen motie te komen. Een BBB-motie om suikerbieten op te nemen op de lijst van winterteelten haalde het niet.


Ook de moties van VVD, CDA en BBB die voorstellen om in het achtste actieprogramma Nitraatrichtlijn een einde te maken aan kalenderlandbouw door over te stappen op een stoffenbalans op bedrijfsniveau kregen een meerderheid achter zich. Daarnaast wordt het kabinet opgeroepen om het meetsysteem voor de kwaliteit verder uit te breiden zodat dit ook toepasbaar is op gebieds- en bedrijfsniveau. Het kabinet wordt ook opgeroepen de handhaving op het toepassing van bufferstroken te versterken.


Stop op kalverimport

Voor de veehouderij had de stemming van dinsdag ook een paar verrassingen in petto. Een motie van de PvdD die het kabinet oproept om met een plan te komen voor het beëindigen van de kalverimport is aangenomen. Een voorstel van dezelfde partij voor een landelijke verplichting van beschuttingsmogelijkheden voor weidedieren kreeg ook voldoende steun. dat geldt ook voor een verzoek aan het kabinet van de SP om voor 1 januari 2024 met een plan te komen voor een verbod op het doden van eendagshaantjes.

De Tweede Kamer wil ook dat per 1 januari 2025 alle niet medisch noodzakelijke ingrepen bij dieren worden verboden. Een dergelijk verbod is al in 1996 aangekondigd. Indiener D66 stelt dat de sector voldoende tijd heeft gehad om alternatieven te ontwikkelen. Hoe verstrekkend de gevolgen zullen zijn van deze moties is nog niet duidelijk. Minister Adema moet nog met een reactie komen.

Een goedmakertje voor al deze mogelijke aanscherpingen is dat de Tweede Kamer wil dat veehouders beter worden beschermd tegen insluipers. Ook als actievoerders zonder sporen van braak een stal binnendringen, moeten ze worden aangeklaagd voor huisvredebreuk of inbraak, aldus een aangenomen motie van VVD.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer