LTO roept op tot flexibiliteit 1 oktoberregel

Voorzitter Tineke de Vries van LTO Akkerbouw en Vollegrondsgroente stelt dat groeijaar 2023 het voorbeeld is dat de landbouw zich niet door de kalender laat sturen. De vakgroep pleit bij de overheid voor flexibiliteit en voor een omslag in het denken.

LTO+roept+op+tot+flexibiliteit+1+oktoberregel
© Marcel Berendsen

Generieke maatregelen waar ondernemers zich aan moeten houden, dragen op papier bij aan de gewenste duurzaamheidsdoelen. Toch knellen ze met de praktijk op het boerenerf, meldt LTO. Met 1 oktober in zicht, de verplichte datum waarvoor vanggewassen op zand- en lössgrond moeten zijn ingezaaid, wordt dat dit jaar pijnlijk duidelijk. Veel gewassen zijn nog niet klaar voor de oogst en daardoor komen ondernemers in de knel, zegt De Vries.

'Het grootste deel van de consumptieaardappelen op lichte gronden wordt in praktijk pas na 1 oktober geoogst. Door het koude en natte voorjaar werden de aardappelen later gepoot. Met als gevolg dat ze nu nog niet rijp en klaar voor de oogst zijn. Wat ons betreft gaat de overheid dit jaar flexibel om met de 1 oktober-regel en worden consumptieaardappelen, vezelhennep en suikerbieten alsnog toegevoegd aan de lijst met winterteelten.'Op de huidige manier blijft er weinig ruimte over om een goede landbouwpraktijk te bedrijven, verklaart De Vries. 'Flink lagere opbrengsten door te vroeg oogsten, passen ook niet bij duurzaam produceren. Het is tijd dat de overheid eindelijk afstapt van deze kalenderlandbouw en landbouwers hun vakmanschap laat inzetten om doelen te behalen.'


Rigide vasthouden aan data

LTO benadrukt al langer de nadelige effecten van kalenderlandbouw. Door rigide vast te houden aan data wordt volgens de organisatie ingeleverd op opbrengst. Ook moeten ondernemers onder mogelijk slechte omstandigheden rooien of worden ze gekort op de stikstofgebruiksruimte. Bovendien wordt de keten van boer, loonwerker, transport en industrie voor onmogelijke logistieke uitdagingen gezet.

Daarnaast is het volgens De Vries maar de vraag of vroeger oogsten ook beter voor de bodem en het milieu uitpakt als de omstandigheden niet optimaal zijn. Het op tijd toepassen van vanggewassen op zand- en lössgronden is één van de maatregelen in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Wanneer een vanggewas later dan 1 oktober wordt ingezaaid, zal er in het volgende jaar gekort worden op de stikstofgebruiksnorm. Voor winterteelten geldt een uitzondering. Niet op de lijst met winterteelten staan onder andere consumptieaardappelen en vezelhennep. Ook suikerbieten geoogst voor 1 november worden niet aangemerkt als winterteelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer