Zeeuwse bestuurders willen af van 1 oktoberregel

Door de vele neerslag en het koude weer van dit voorjaar konden boeren hun gewassen pas laat poten en zaaien. Door de regels uit het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn moeten veel gewassen voor 1 oktober worden geoogst, anders volgt een stikstofkorting. De Zeeuwse bestuurders Hendrik-Jan ten Cate (LTO) en Peter van 't Westeinde (ZLTO) willen deze datum het liefst zo snel mogelijk van tafel.

Zeeuwse+bestuurders+willen+af+van+1+oktoberregel
© Haijo Dodde

Sinds dit jaar hanteert het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een nieuw beleid rond het oogsten van gewassen met als doel om waterverontreiniging door nitraten te verminderen. In zand- en lössgebieden moeten bijvoorbeeld voor 1 oktober vanggewassen worden gezaaid om het stikstof op te nemen. Dit betekent dat de grond voor 1 oktober vrij moet zijn en boeren voor die tijd moeten oogsten.

'We hebben vorig jaar onze bezwaren tegen dit actieprogramma duidelijk kenbaar gemaakt, maar helaas is dit signaal niet opgepikt door het ministerie van LNV', zegt ten Cate, akkerbouwer in het Zeeuwse Poortvliet en bestuurslid van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente. 'Daarom zoeken we nu de media op om dit onder de aandacht te brengen. Het is belangrijk dat politici en beleidsmedewerkers zelf zien wat er aan de hand is en ervaren dat een aantal maatregelen die de overheid heeft ingevoerd, onuitvoerbaar is voor boeren.'


Volgens de akkerbouwer is het nu nog te vroeg om consumptieaardappelen te oogsten. 'Het gewas is nog te vitaal en de aardappelen zijn nog niet rijp. Onrijpe aardappelen oogsten is voedselverspilling. Dat wil je als teler niet.'


Tegenstrijdig

Van 't Westeinde, boomkweker en fruitteler in het Zeeuwse 's-Heer Abtskerke en belangenbehartiger Bomen, Planten & Vollegrondsgroente bij ZLTO, vindt dat de overheid met het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn het paard achter de wagen spant. 'De overheid wil ondernemers meer vrijheid geven om te ondernemen en tegelijkertijd wordt boeren een datum opgelegd waarop zij hun oogst van het land moeten hebben gehaald. Dat klinkt tegenstrijdig. Door het late voorjaar zijn veel gewassen pas laat gepoot en gezaaid', legt hij uit.

'De datum van 1 oktober staat in de wet. Daar kunnen wij nu niets aan doen, maar wij hopen dat de overheid met enige coulance omgaat met boeren die de datum van 1 oktober overschrijden. Tegelijkertijd gaan wij door met metingen van nitraatuitspoeling om aan te tonen dat de doelen die de overheid wil behalen, ook anders kunnen worden gerealiseerd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer