Beperkt uitstel inzaaidatum vanggewas na mais

Boeren op zand- en lössgronden in Drenthe, Friesland en Groningen krijgen uitstel tot uiterlijk 10 oktober voor het inzaaien van een vanggewas na de maisteelt. Daarbij geldt als voorwaarde dat binnen 48 uur na de oogst een vanggewas wordt ingezaaid.

Beperkt+uitstel+inzaaidatum+vanggewas+na+mais
© Patrick Coenen

Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema maandagmiddag aan de Tweede Kamer. Normaliter geldt 1 oktober als verplichte inzaaidatum op zand- en lössgronden. Adema wijkt daar voor nu beperkt vanaf omdat in de drie noordelijke provincies de mais nog niet rijp genoeg is.

Voor de afrijping van mais wordt een drogestofgehalte tussen de 32 procent en 36 procent als acceptabel beschouwd. Onrijpe mais resulteert in meer inkuilverlies en toename van methaanemissie. Daarnaast kan onrijpe mais leiden tot pensverzuring wat risico's met zich meebrengt voor de gezondheid van koeien.


De verwachting is dat mais rond 1 oktober een drogestofgehalte van tussen de 30 procent en 32 procent kan halen. De geconsulteerde expertgroep geeft daarom aan dat een week later oogsten wenselijk zou zijn voor het behalen van een optimaal drogestofgehalte.


Zeer nat voorjaar

Het voorjaar van 2023 was zeer nat waardoor veel boeren de mais pas laat konden zaaien, motiveert de expertgroep. Uit een rondvraag blijkt dat de gemiddelde inzaaidatum van mais dit jaar op 13 mei lag, gemiddeld twee tot drie weken later dan normaal.

Hierbij merkt de expertgroep op dat er sprake is van een grote spreiding bij de zaaidata, maar dat vooral in Noord-Nederland de mais naar verwachting niet voldoende rijp zal zijn voor 1 oktober. Tegenover het uitstel tot 10 oktober staan verder geen consequenties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer