Eline Vedder (CDA): voorkom kapitaalvernietiging en stop met kalenderlandbouw

Kalenderlandbouw zorgt ervoor dat boeren in een 'moeras van middelvoorschriften' terecht zijn gekomen. Het ministerie van Landbouw moet daarom snel met een landelijke systematiek komen waarmee boeren en tuinders zelf kunnen sturen op milieudoelen, zegt CDA-Kamerlid Eline Vedder.

Eline+Vedder+%28CDA%29%3A+voorkom+kapitaalvernietiging+en+stop+met+kalenderlandbouw
© Dirk Hol

De landbouwwoordvoerder van het CDA diende deze week een motie in waarin ze demissionair landbouwminister Piet Adema oproept om met de agrarische sector te komen tot een systeem van doelsturing op gebiedsniveau. Ze draagt daarbij de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw en de Milieu-indicator Gewasbescherming aan als voorbeelden van praktijkinitiatieven op dit vlak.

Adema liet in een reactie weten dat aanpassingen aan het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn, dat nog loopt tot en met 2025, niet tot de mogelijkheden behoort. Binnenkort beginnen de voorbereidingen voor het achtste actieprogramma. Vedder ziet haar motie als een eerste inbreng daarvoor.

'Het CDA vraagt al lang om doelvoorschriften. Boeren zijn door kalenderlandbouw in een moeras van middelvoorschriften beland dat alleen maar groter wordt. Het wordt ze onmogelijk gemaakt hun vak uit te oefenen en het is maar de vraag of de dingen die ze moeten doen wel nuttig zijn voor het milieu', zegt het CDA-Kamerlid.


Doorn in het oog

Een doorn in het oog van veel boeren is onder meer de verplichte oogstdatum van 1 oktober op zand- en lössgronden. Volgens Vedder leidt die verplichting tot kapitaalvernietiging. 'In dit seizoen met een nat voorjaar waardoor de groei langzaam op gang komt, moet het gewas er te vroeg uit. Dat is kapitaalvernietiging met voedsel. Alleen omdat de modellen aangeven dat 1 oktober bij een gemiddeld jaar een goede datum is, maar er is nooit sprake van een gemiddeld jaar.'


Ook VVD en BBB dienden deze week moties in tegen kalenderlandbouw. Op 26 september wordt er over de voorstellen gestemd. Of er een meerderheid voor te vinden is, durft Vedder nog niet te zeggen. 'We komen een heel eind.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer