'Phytophthora beheersen is kansberekening'

Kan Integrated Crop Management (ICM), ofwel geïntegreerd gewasbeheer, bijdragen aan de phytophthorabeheersing? Die vraag komt op nu phytophthora dit seizoen weer toeslaat. Vanwege de hoge druk zijn sommige aardappeltelers de schimmelziekte niet de baas. 'Phytophthora beheersen is kansberekening', stelt WUR-onderzoeker Geert Kessel.

%27Phytophthora+beheersen+is+kansberekening%27
© Job Hiddink

ICM bestaat uit de pijlers bodembeheer, gewasdiversiteit, robuuste rassen, gerichte bestrijding en monitoring & evaluatie. 'Bij bodem denk je niet direct aan phytophthora', zegt onderzoeker Bert Evenhuis van Wageningen University & Research (WUR). 'Toch hebben de bodemgezondheid en gewasdiversiteit wel degelijk impact.'

Evenhuis praatte onlangs samen met collega's bezoekers aan de ICM-velddag in het Limburgse Vredepeel bij over de aanpak van phytophthora volgens de ICM-strategie. Hij weet dat oösporen van phytophthora drie tot vier jaar kunnen overleven in de bouwvoor, al is het niet de belangrijkste bron. 'Maar in die periode kunnen ze wel het gewas infecteren. Bijvoorbeeld door opspatten na een regenbui', legt hij uit.


1-op-4-rotatie

'Problemen met oösporen zien we vooral met krappe rotaties in het noordoostelijk zetmeelgebied. Met een 1-op-4-rotatie kun je oösporen als primaire ziekteverwerker grotendeels uitschakelen', zegt de onderzoeker.

Vertrouw bij lage druk op resistentie en stel eerste bespuiting uit

Geert Kessel, onderzoeker Wageningen University & Research

‘Een ruimere vruchtwisseling is niet dé oplossing, maar kan wel bijdragen aan problemen voorkomen', vult WUR-collega Marie Wesselink aan. 'In een bouwplan is vooral de bestrijding van opslagplanten van belang. Zo is graan geen goede voorvrucht van aardappelen vanwege de lastige opslagbestrijding.’

Om infectie van jonge gewassen vanuit afvalhopen en opslag te voorkomen, moeten hopen voor 15 april worden afgedekt en grote haarden en opslagplanten worden bestreden. Daarnaast is volgens Evenhuis schoon uitgangsmateriaal cruciaal voor een gezonde teelt.


Gericht bemesten

Een gerichte bemesting heeft impact op de phytophthoradruk, stelt adviseur Pascal Kleeven van Vitelia Agrocultuur. ‘Veel telers geven in de basis twee derde van de mestbehoefte. Dat zorgt voor een snelle loofontwikkeling en dat is gunstig voor phytophthora-uitbreiding.'

Aardappelen kunnen bij de start toe met de helft van de behoefte, verwacht Kleven. ‘Door ze eerst schraler te laten groeien, schiet het gewas sneller in de stress voor de knolzetting. Vul dan pas de rest van de mestbehoefte aan.’


Kansen berekenen

Beheersing van phytophthora is een kwestie van kansen berekenen volgens WUR-onderzoeker Geert Kessel. ‘Met een robuust ras wordt de kans op infectie verlaagd. Bij een lage ziektedruk kun je vertrouwen op de resistentie en de eerste bespuiting uitstellen. Maar bij hoge druk worden deze minder gevoelige rassen nog steeds ziek.’

Resistente rassen kunnen ziek worden omdat binnen de phytophthorapopulatie veel varianten voorkomen, waarvan sommige een resistent ras kunnen aantasten.


Cammeo en Fontane

Kessel vindt dat telers zuinig moeten zijn op beschikbare resistentiegenen. 'Virulente stammen moeten zich niet verder kunnen ontwikkelen.' In Vredepeel is op het object met het robuuste ras Cammeo vanaf 4 augustus twee keer gespoten tegen phytophthora. Op het Fontane-object is vanaf 31 mei al negen keer een bespuiting uitgevoerd.

Op het oog leek het Cammeo-veld begin september vitaler. 'Je ziet dat Cammeo meer kan hebben.' Voor het timen van bespuitingen wijst Evenhuis op een beslissingsondersteunend systeem (BOS). Een BOS geeft op basis van de weersvoorspelling de infectieperiodes aan.


Inzicht geven

De WUR-onderzoeker vindt vooral de 'O' van ondersteunend belangrijk. 'Een BOS moet de aardappelteler inzicht geven, maar de beslissing neem je zelf.'

De Blight-app is daarvan een goed voorbeeld. De module geeft inzicht in de phytophthoradruk. De app kan door ingevulde basisgegevens automatisch spuitadvies afgeven bij een hoge infectiedruk.


Kroonen: 'ICM-aanpak zorgt voor meer beslismomenten'

Tijdens de ICM-velddag op de proefboerderij van WUR Open Teelten in het Limburgse Vredepeel deelde bedrijfsleider Marc Kroonen zijn ervaringen met ICM. Volgens hem zorgt de geïntegreerde aanpak voor meer beslismomenten in de teelt dan een traditionele aanpak. 'Dat maakt het complex. Maar tot dusver zijn we positief. Bijvoorbeeld over het gebruik van vaste mest, inzet van robuuste rassen, nieuwe technieken en de toepassing van beslissingsondersteunende systemen.' Kroonen zegt dat binnen een ICM-teeltwijze vooral de bestrijding van (wortel)onkruiden in fijnzadige gewassen lastig is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer