Phytophthora verspreidt zich hard over aardappelpercelen

De druk van phytophthora in aardappelpercelen is op het moment hoog in heel Nederland. De meeste neerslag lijkt voorbij, maar de bladnatperiodes zijn nog steeds lang vanwege dauwnatte nachten en gematigde temperaturen overdag. Teeltspecialisten adviseren akkerbouwers stopbespuitingen uit te voeren en een korte interval aan te houden.

Phytophthora+verspreidt+zich+hard+over+aardappelpercelen
© Job Hiddink

'We komen op het moment in elk teeltgebied in Nederland phytophthora tegen', constateert gewasbeschermingsspecialist Jan Salomons van Delphy. 'Regionaal is de druk hoog. In sommige aardappelpercelen vinden we af en toe een blaadje, maar sommige stukken zitten helemaal onder. Het is verontrustend om te zien hoe snel dat het rondgaat.' Volgens Salomons is het alleen in het kustgebied in Groningen en Friesland nog relatief rustig wat betreft de phytophthoradruk.

Zijn collega Harm de Boer noemt de situatie in Noordoost-Nederland 'dramatisch'. 'Ik heb het idee dat we te maken hebben met een agressieve variant van phytophthora. Eerst vind je een paar vlekjes, maar binnen een paar dagen zit het hele perceel eronder.' Om vast te stellen of het daadwerkelijk een andere variant betreft, is volgens de Delphy-adviseur eerst meer onderzoek nodig.

De Boer merkt onder aardappeltelers dat ze de oorzaak van de snelle verspreiding, afgezien van de gunstige weersomstandigheden hiervoor, niet begrijpen. 'De meesten hebben zich ook keurig aan de spuitschema's gehouden en geen risico's genomen met te lange intervallen.'

Het weer dat eraan komt, moet nu soelaas bieden

Jeroen Nijenhuis, accountmanager Midden bij Agrifirm

Bladphytophthora

De Boer meldt dat de besmettingen tot nu toe vooral bladphytophthora betreffen. 'Op stengels zien we niet of nauwelijks phytophthora. Het is nog te vroeg om te zeggen of de huidige besmettingen ook doortrekken naar de knol.'


Agrifirm-accountmanager Midden Jeroen Nijenhuis schetst een iets ander beeld dan Salomons en De Boer. 'Sommige percelen zijn inderdaad pittig aangetast, maar we zien ook zeker nog wel stukken waar aardappeltelers phytophthora goed onder controle hebben', zegt hij. Nijenhuis komt de schimmelziekte tot dusver vooral tegen in Oostelijk Flevoland in de omgeving van Biddinghuizen en op plekken in Zuidelijk Flevoland.

De accountmanager vallen meerdere zaken op. 'Op percelen waar telers te lang hebben gespoten met Revus, zien we nu een extra hoge phytophthoradruk. Dat terwijl we afgelopen winter wel hebben gewaarschuwd voor nieuwe resistente stammen voor dit fungicide.'


Phytophthora Module

Daarentegen ziet Nijenhuis bij ondernemers die werken met de Phytophthora Module duidelijk minder problemen. Door weersinformatie op perceelsniveau kan met deze module neerslag, bladnatperiodes en sporulatie worden gemonitord voor een effectieve phytophthorastrategie.

De teeltspecialisten adviseren aardappeltelers nu stopbespuitingen uit te voeren en een korte interval aan te houden. Doel van een stopbespuiting is het stilzetten van een actieve besmetting en daarmee voorkomen dat er veel nieuwe vlekken bijkomen. Het betreft twee of drie bespuitingen met sterk curatieve middelen en een interval van maximaal vijf dagen.

Nijenhuis: 'Het zonnige weer kan veel doen voor het afdoden van sporen. Het weer dat eraan komt, moet nu soelaas bieden. Als je er op tijd bij bent op een perceel met een lichte besmetting is met stopbespuitingen de phytophthora goed te remmen', verwacht hij.




Strak spuitschema

CZAV meldde deze week in een teeltalert dat het onder de huidige omstandigheden goed is om een strak spuitschema aan te houden. Bij een aanwezige phytophthora-infectie adviseert de landbouwcoöperatie 1,6 liter per hectare Infinito plus 0,25 kilo per hectare Cymbal plus 1 liter per hectare Robbester toe te passen.

Andere optie is 0,5 liter per hectare Ranman plus 2 liter per hectare Proxanil. Voor aardappeltelers zonder schimmel in de percelen tipt CZAV 1,2 liter per hectare Infinito plus 1 liter per hectare Robbester of 0,3 kilo per hectare Canvas plus 0,4 liter per hectare Vendetta.


Certificeringsbeheerder SMK van het keurmerk On the way tot PlanetProof maakt bekend de actieve stofnorm voor consumptieaardappelen die vallen onder dit keurmerk te verhogen vanwege de hoge phytophthoradruk. Om verdere verspreiding van de schimmelziekte te voorkomen, zijn akkerbouwers volgens SMK genoodzaakt andere fungiciden met een hoger actieve stofgehalte in te zetten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    13° / 9°
    20 %
  • Maandag
    12° / 5°
    50 %
  • Dinsdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer