Oppepper voor robuuste biologische aardappelen

De Belgische federaal landbouwminister David Clarinval heeft deze week het convenant 'robuuste biologische aardappelen 2023-2026' ondertekend op de internationale aardappelbeurs PotatoEurope in het Belgische Doornik.

Oppepper+voor+robuuste+biologische+aardappelen
© Twan Wiermans

De minister deed dat samen met meerdere ketenpartners uit de sector. Het nieuwe convenant is een vervolg op een eerdere ketenovereenkomst die liep van 2019 tot 2022 en waarmee de ketenpartners het gebruik van robuuste rassen in de biologische aardappelteelt wil opkrikken. Maar ook voor de gangbare teelt kunnen robuuste rassen kansen bieden, schrijft Vilt.

Robuuste aardappelen zijn rassen die resistent of op zijn minst tolerant zijn tegen phytophthora, mogelijk ook droogte- en hittetolerant zijn en eventueel ook een lagere of efficiëntere stikstofbehoefte hebben.

'Op die manier kunnen aardappelen biologisch worden geteeld zonder inzet van fungiciden en wordt er geïnvesteerd in een duurzame en milieuvriendelijke teeltmethode', zegt Paul Verbeke van BioForum Vlaanderen, sectorvereniging voor de biologische landbouw- en voedingsketen.


Gangbare teelt

Robuuste rassen worden overigens niet alleen in de biologische teelt gebruikt. 'De opmars van de duurzame rassen is misschien nog wel groter in de gangbare teelt', zegt directeur Jan-Eric Geersing van Geersing Potato Specialist in het Flevolandse Emmeloord, ontwikkelaar van aardappelrassen en verkoper van pootgoed.

Geersing: 'Door het gebruik van phytophthoraresistente rassen dalen de kosten voor aardappeltelers, omdat ze minder bestrijding moeten toepassen.'

Het nieuwe aardappelconvenant, dat loopt tot eind 2026, geldt niet alleen voor de biologische aardappelsector in Nederland en België. Met de betrokkenheid van Franse partners is dit convenant voor het eerst ook van kracht bij onze zuiderburen. 'De handel is internationaal, dus hoe meer landen meedoen, hoe meer slagkracht we hebben', vindt Verbeke.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer