LTO: chemie schiet tekort tegen phytophthora

Volgens LTO Akkerbouw en Vollegrondsgroente lukt het nauwelijks nog om de schimmelziekte phytophthora in aardappelen op de traditionele manier de baas te blijven. De vakgroep roept beleidsinstanties daarom op om de ontwikkeling van resistente rassen te stimuleren.

LTO%3A+chemie+schiet+tekort+tegen+phytophthora
© Nieuwe Oogst

Het toestaan in de Europese Unie van nieuwe veredelingstechnieken als Crispr-Cas op korte termijn is daarvoor gewenst, vindt LTO-bestuurder Hendrik Jan ten Cate. 'De situatie is behoorlijk zorgwekkend. Vanuit het hele land ontvangen we berichten dat de phytophthora niet meer beheersbaar is en dat aardappelgewassen vroegtijdig moeten worden doodgespoten.'

Voor de LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente is de hoge ziektedruk op veel praktijkpercelen aanleiding om deze problematiek onder de aandacht te brengen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het doel is de overheid te informeren over de stand van zaken en om te pleiten voor structurele oplossingen.


Knolaantastingen

Ten Cate wijst erop dat de vele blad- en inmiddels ook knolaantastingen van dit jaar aantonen dat het middelenpakket niet meer toereikend is voor de bestrijding van phytophthora. Na het wegvallen van breedwerkende middelen op basis van mancozeb zijn telers overgeleverd aan middelen als Revus, Zorvec, Infinito en Ranman.

'De nieuwe stammen van phytophthora zijn echter steeds agressiever. We merken dat de beschikbare middelen vaak onvoldoende effectief zijn en soms is de infectiedruk zo hoog dat spuitintervallen van twee of drie dagen worden geadviseerd.'


Opbrengstderving en slechte bakkwaliteit

Vanwege veiligheidstermijnen en maximaal toelaatbaar gebruik van bepaalde middelen is het in veel gevallen niet meer mogelijk om nu nog iets te doen aan phytophthora. Ten Cate maakt duidelijk dat de impact van vervroegd doodspuiten en rooien groot is.

'Juist in september groeien de tonnen onder een gewas aardappelen. De opbrengstderving kan zomaar oplopen tot 20 procent. Verder hebben onvoldoende afgerijpte percelen vaak een tegenvallend onderwatergewicht en dat is slecht voor de bakkwaliteit. Overigens beperken de problemen zich niet alleen tot de consumptieaardappelen, maar is er ook aanzienlijke schade in pootgoed en zetmeelaardappelen.'


Inkruisen van meervoudige resistenties

Een structurele oplossing voor de problemen met phytophthora is alleen mogelijk door het inkruisen van meervoudige resistenties in aardappelrassen, meldt Ten Cate. De bestuurder stelt dat de aardappelsector daar weliswaar hard aan werkt, maar dat de weg naar goede resistente rassen via klassieke veredeling lang is.

'Als we echt op korte termijn willen kunnen beschikken over goede resistenties, dan zijn we afhankelijk van nieuwe technieken als Crispr-Cas. Via genetische modificatie is meervoudige resistentie snel in te bouwen. De kennis en technieken daarvoor liggen klaar bij Wageningen University & Research. Wij vragen de overheid nu snel werk te maken van de Europese toelating van deze technieken. Nu lopen we alleen maar achter de feiten aan, er is geen tijd meer te verliezen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer