NEPG waarschuwt voor kwaliteitsproblemen in aardappelen

Aantastingen van met name phytophthora hebben dit jaar een grote impact op de aardappeloogst in de EU4-landen Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, stelt telersorganisatie North-western European Potato Growers (NEPG).

NEPG+waarschuwt+voor+kwaliteitsproblemen+in+aardappelen
© Ger Loeffen

NEPG adviseert aardappeltelers om hun percelen intensief te controleren op phytophthora. Zeker knolaantastingen kunnen grote gevolgen hebben voor de bewaarkwaliteit van de aardappelen. Als de druk hoog is, dan is het vaak aan te raden om de loofdoding naar voren te halen en de planning voor opslag en aflevering aan te passen, meldt NEPG.

Behalve voor phytophthora zijn aardappelen dit jaar volgens NEPG ook extra gevoelig voor fysiologische afwijkingen, zoals open harten en misvormde knollen. De oorzaak is vaak de late start van het groeiseizoen en de tegenvallende knolzetting. Middenlate rassen als Fontane en Challenger en late rassen als Markies zullen nauwelijks volledig kunnen afrijpen. Dat is nadelig voor het onderwatergewicht en daarmee voor de bakkwaliteit.

De totale hoofdoogst van aardappelen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland raamt NEPG voorlopig op 23 miljoen ton. Dit is 1,3 miljoen ton meer dan vorig jaar en ongeveer gelijk aan de productie in 2021. Het definitieve teeltareaal voor consumptieaardappelen in de EU4-landen stelt NEPG vast op 518.873 hectare. Vorig jaar was het teeltareaal 2,5 procent lager en het vijfjarig gemiddelde berekent NEPG op 508.356 hectare.


Behoefte aan grondstof stijgt

NEPG wijst erop dat de aardappelproductie weliswaar gelijk blijft aan 2021, maar dat de afgelopen twee jaar wel de behoefte aan grondstof bij de verwerkende industrie behoorlijk is gestegen. Verwerkers in de NEPG-zone hebben minstens 2 miljoen ton aardappelen meer nodig dan in 2021.

Verder speelt voor het totale aanbod mee dat producties in Polen en Zuid-Europa dit jaar lager zijn. De export van consumptieaardappelen is daarom al vroeg op gang gekomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer