Kamer wil onderzoek naar viruslast in fijnstof intensieve veehouderij

De Tweede Kamer wil een onderzoek en rapportage naar bacteriën en viruslast die worden meegevoerd in fijnstof uit de intensieve veehouderij, de risico's op besmettingen en het ontstaan van nieuwe zoönosen.

Kamer+wil+onderzoek+naar+viruslast+in+fijnstof+intensieve+veehouderij
© Twan Wiermans

Coalitiepartijen VVD, D66, ChristenUnie en een groot deel van de oppositie steunden dinsdag een motie van GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet.

In de motie stelt Bromet dat fijnstof uit de intensieve veehouderij op meerdere manieren schadelijk is voor de volksgezondheid, onder andere als drager van bacteriën en virussen. Ze stelt ook dat de overdracht van dierziekten tussen stallen en blootstelling van mensen aan dierlijke ziektekiemen in belangrijke mate plaatsvindt via fijnstofemissies uit stallen.


Fijnstof uit de intensieve veehouderij kan daarmee bijdragen aan het ontstaan van nieuwe zoönosen en de verspreiding daarvan. Dat moet worden voorkomen, is een groot deel van de Tweede Kamer het met Bromet eens. Het onderzoek daarnaar hoeft wat de Tweede Kamer betreft niet per se een nieuw onderzoek te zijn, maar kan ook worden meegenomen in al lopende onderzoeken naar fijnstof.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer