Greenport Boskoop onderzoekt perspectief ondergrondse waterberging

De Technische Universiteit Delft start met 'kolomproeven' met zand en actiefkool voor voorzuivering van opgevangen water uit de pot- en containerteelt. Dit onderzoek is onderdeel van het project van Greenport Boskoop voor de beschikbaarheid van schoon gietwater in de boom- en sierteelt.

Greenport+Boskoop+onderzoekt+perspectief+ondergrondse+waterberging
© Open Kwekerijdag Boskoop

Volgens Greenport Boskoop betekent dit vervolgonderzoek een volgende stap in de zelfvoorzienendheid voor gietwater in het teeltgebied. Begin dit jaar zijn ambitieuze stappen gezet met de start van het driejarige projectonderzoek 'Naar een circulaire schoonwatervoorziening in de boom- en sierteelt Greenport Boskoop'. Volgens de initiatiefnemers is het project noodzakelijk omdat voldoende goed gietwater geen vanzelfsprekendheid meer is, vanwege de verzilting door klimaatverandering.

Innovatieve oplossingen zoals ondergrondse waterbergingen dragen bij aan zelfvoorzienendheid, meldt Greenport Boskoop. Het onderzoek focust zich met name op het zuiveringsproces, met het doel om, naast schoon water van het kasdek, ook water van de open teelt of pot- en containerteelt op te slaan in de bodem. Het vooronderzoek bij de teeltbedrijven in de regio is afgerond en de Technische Universiteit (TU) Delft start nu met de tweede fase in het onderzoek.

De focus van het onderzoek op de teeltbedrijven lag op de technische haalbaarheid van ondergrondse opslag en op een algemene gebiedsbeschrijving. De deelnemende groep kwekers geeft een goed gemiddeld beeld. De bedrijven hebben een grote variëteit in oppervlakte, teeltsystemen, watersystemen en waterbehoeften.


Restanten van middelen verwijderen

TU Delft onderzoekt met de 'kolomproeven' in hoeverre zand- en actiefkoolfilters geschikt zijn om restanten van gewasbeschermingsmiddelen te verwijderen uit het opgevangen water uit de pot- en containerteelt. Ook geven deze proeven een indicatie van hoe lang het filter goed blijft werken. Naar verwachting zijn de uitkomsten dit najaar beschikbaar.

Daarna volgt de bouw van een pilotinstallatie waarmee water van de containervelden wordt gezuiverd. De werking hiervan wordt intensief gemonitord. Als de resultaten positief zijn, kan het zuiveringsconcept in de toekomst worden ingezet voor de ondergrondse opslag van het opgevangen water. Op deze manier ontstaat in de diepere ondergrond een zoetwaterbel die kan worden aangesproken voor beregening van de gewassen in de zomerperiode.

Het onderzoeksproject wordt, naast de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop en tien innovatieve ondernemers uit het gebied, mede mogelijk gemaakt door LTO Noord, Gemeente Alphen aan den Rijn, provincie Zuid-Holland, Holland Rijnland, het Hoogheemraadschap van Rijnland, Groene Hart Werkt en Hagelunie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer