Zorgen over graanoogst: 'Het wordt nog spannend'

Dat de graanoogst dit jaar geen topper zou worden, was al duidelijk. De huidige weersomstandigheden helpen daar niet aan mee. Vorige week kwam op de meeste plekken in Nederland al veel water uit de lucht en met een volle week regen voor de boeg belooft het niet veel goeds voor de voortgang en kwaliteit van de graanoogst.

Zorgen+over+graanoogst%3A+%27Het+wordt+nog+spannend%27
© Burt Sytsma

Het lijkt erop dat akkerbouwers hun combine de komende week in de schuur moeten laten staan. 'Voordat je weer verder kunt met dorsen, is eerst een paar dagen goed drogend weer nodig', zegt Aart den Bakker, manager afzet van Agrifirm. 'Dat zal niet eerder dan begin volgende week zijn.'

Volgens Den Bakker wordt het nog spannend met de graanoogst. 'Elke kans die voorbijkomt om te dorsen, moet je pakken. Het is bijzonder dat we dat al op 1 augustus moeten adviseren. Maar er moet nog veel worden geoogst. Als het gewas zo lang nat blijft, komt zowel de kwaliteit als de opbrengst onder druk te staan.'


Landelijk 30 procent gedorst

Landelijk is ongeveer een derde van het graanareaal gedorst, meldt Den Bakker. 'In het midden van Nederland is 25 tot 30 procent geoogst, in het noorden van het land slechts enkele procenten.' Voor Zuid-Nederland geldt een ander verhaal. Coöperatie CZAV heeft op peildatum 1 augustus al bijna 80 procent van de graanoogst binnen.

Elke kans die voorbijkomt om te dorsen, moet je pakken

Aart den Bakker, manager afzet Agrifirm

De manager afzet noemt dat overal waar het graan rijp is, er zorgen zijn over de kwaliteit. 'We krijgen ook meldingen van schot. Vooral op percelen die platliggen', zegt hij. Het platgeslagen graan in vooral het noorden en westen van het land is een gevolg van de storm Poly, die begin juli over Nederland raasde.


Volgens Den Bakker is de kwaliteit van het graan dat binnen is, redelijk tot goed. De korrelopbrengst per hectare is wisselend en er is sprake van grote regionale verschillen. 'Het vochtpercentage was bij de eerste oogsten mooi rond 15 procent, maar begint nu op te lopen naar soms zelfs 21 procent.' Daarnaast zegt de Agrifirm-medewerker dat het hectolitergewicht eerst op een goed niveau lag, maar nu begint te dalen. 'Een daling van het hectolitergewicht betekent ook een daling in korrelopbrengst.'


Minder zorgen in Zuid-Nederland

Verkoopleider Bram de Visser van CZAV maakt zich minder zorgen, al constateert hij wel dat de graanopbrengsten beduidend lager zijn dan vorig jaar. 'In het zuidwesten van het land is zeker 75 procent van het graan mooi binnengekomen', meldt hij.


'Gisteren regende het veel. Het is nu droog en de zon komt door, maar telers drukken op de pauzeknop. Er komt te veel vocht vanuit de bodem om te kunnen combinen', licht De Visser toe. Hij verwacht dat akkerbouwers in het werkgebied van CZAV op zijn vroegst midden volgende week verdergaan. 'Gelukkig is er hier veel minder windschade door Poly. Wij hebben tot dusver geen meldingen van schot gehad.'
Grote spreiding in korrelopbrengst

De verkoopleider is te spreken over de kwaliteit van het graan dat opgeslagen ligt. 'De vochtpercentages en hectolitergewichten zijn goed. Ook het eiwitgehalte is prima. Wel is de spreiding in korrelopbrengst groot. Dat varieert voor wintertarwe van 6 tot 11 ton per hectare.' Volgens De Visser liggen het vergelingsvirus en de trage en koude start van het voorjaar daaraan ten grondslag.

Agrifirm-manager Den Bakker meldt tot slot dat van de droge maand juni vooral de zomergranen te lijden hebben gehad. 'Wintergranen zijn die periode redelijk goed doorheen gekomen. Bij de start van de oogst een paar weken geleden waren de opbrengsten daarom ook goed, maar de huidige regenbuien drukken stevig op de kwaliteit en de opbrengst.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer