Veel zomergerstpercelen met doorwas in Noordoost-Nederland

Vanwege de droogte in juni en de regen van afgelopen tijd wordt op zeker meer dan de helft van de zomergerstpercelen in Noordoost-Nederland doorwas aangetroffen. Dat meldt Delphy-adviseur Harm de Boer.

Veel+zomergerstpercelen+met+doorwas+in+Noordoost%2DNederland
© Koos van der Spek

Volgens De Boer is in het noordoosten van het land nog niet veel zomergerst gedorst. 'Dit jaar komen we beduidend meer doorwas tegen dan gemiddeld. Vooral op droge zandkoppen. Op rijpe percelen wordt de doorwas alleen maar erger', licht hij toe. Door het aanhoudende wisselvallige weer zullen de maaidorsers komende week in de schuur blijven staan en zal er voorlopig weinig graan worden gedorst.

De Delphy-adviseur adviseert akkerbouwers die te maken hebben met doorwas in hun zomergerstpercelen, voorafgaand aan het combinen goed te bekijken wat de impact is. 'Als er hier en daar vlekken zijn van doorwas in het perceel, kun je het meestal gewoon meedorsen. Al zal dan het vochtgehalte mogelijk wel oplopen. Dat kan resulteren in hogere droogkosten', zegt hij.

'Wanneer er bijna geen gewone aar tussen zit, kun je beter het complete perceel klepelen en dus niet oogsten', vervolgt De Boer. De rijpe gerst los van de groene aren dorsen behoort ook tot de mogelijkheden. Doorwas is lastig te bestrijden, ook chemisch is geen optie. 'Bovendien ben je nu te laat met ingrijpen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer