Copa-Cogeca verwacht hoge opbrengsten landbouwgewassen

Ondanks de droogte in delen van Zuid-Europa voorspelt Copa-Cogeca voor granen, oliezaden en eiwitgewassen in de Europese Unie dit jaar hogere opbrengsten dan in 2022.

Copa%2DCogeca+verwacht+hoge+opbrengsten+landbouwgewassen
©

In hun prognoses gaan de werkgroepen van de specifieke gewassen binnen Copa-Cogeca uit van een graanproductie van 277 miljoen ton in de Europese Unie (EU). Voor oliezaden wordt een totale oogst verwacht van 34,1 miljoen ton en voor eiwitgewassen 3,9 miljoen ton. De verwachte producties zijn respectievelijk 4,6 procent, 8,2 procent en 5 procent hoger dan de definitieve oogstcijfers van vorig jaar.

Voor graan moet de hogere productie komen van betere hectareopbrengsten. Het ingezaaide areaal in de EU is in 2023 namelijk wel 3,8 procent lager. Copa-Cogeca gaat vooral uit van hoge maisopbrengsten. De maisproductie in de lidstaten wordt berekend op 62 miljoen ton en dat is 21,7 procent meer dan vorig jaar.De tarweproductie raamt de belangenorganisatie voor Europese boeren op 128 miljoen ton voor de EU. Dat betekent een plus van 2,8 procent. Door de extreme droogte wordt verwacht dat Spanje bijna 9 miljoen ton minder graan produceert dan voorgaande jaren. Bij elkaar opgeteld is de graanproductie in de EU hoger dan in 2022, maar wel iets lager dan het vijfjarig gemiddelde.

Voor oliezaden is de positieve oogstverwachting onder meer gebaseerd op uitbreiding van het areaal met 2,1 procent en ook op de hogere producties per hectare. De prognose van 34,1 miljoen ton aan oliezaden is ook 14,4 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Vooral over de productie van zonnebloemolie in 2023 is Copa-Cogeca positief, ondanks het iets kleinere areaal zonnebloemen.


Productiestijging bonen en erwten

De grotere opbrengsten van de eiwitgewassen is vooral te danken aan de productiestijging van bonen en erwten met respectievelijk 11 en 9 procent. Maar voor lupine geldt een behoorlijke productiedaling met 29 procent.

Over het algemeen beoordeelt Copa-Cogeca de groeiomstandigheden voor granen, oliezaden en eiwitgewassen als positief. De wintergewassen hebben zich in Noord-Europa goed kunnen ontwikkelen. Verder zijn bijvoorbeeld in Oost-Europa de weersomstandigheden voor de gewassen gunstiger dan voorgaande jaren. De droogte in Spanje en Portugal is een bron van zorg en heeft een negatieve impact op de opbrengsten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer