Belgische akkerbouwers verdubbelen oogst van zomergranen

Akkerbouwers in België hebben het afgelopen jaar meer granen geoogst dan één jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van statistiekbureau Statbel. Vooral zomergranen, wintergerst en koolzaad deden het vorig jaar goed.

Belgische+akkerbouwers+verdubbelen+oogst+van+zomergranen
© Burt Sytsma

Als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn de graanprijzen de afgelopen maanden naar recordniveaus gestegen. Daardoor hebben akkerbouwers in België vorig jaar meer graan gezaaid dan één jaar eerder. Dit in combinatie met een optimaal groeiseizoen heeft geleid tot een ruim 15 procent hogere graanoogst, meldt Statbel.

Vooral de oogst van zomergranen springt eruit. Het afgelopen jaar hebben akkerbouwers zo'n 24.000 ton zomergerst en 23.000 ton zomertarwe geoogst. Dat is het dubbele van de oogst in 2021. De totale oogst van wintertarwe is met 13 procent gestegen naar 1,7 miljoen ton. Belgische akkerbouwers hebben daarnaast 20 procent meer wintergerst geoogst dan één jaar eerder, tot 339.000 ton.

De productiestijging voor koolzaad komt uit op 29 procent. Ook hier geldt dat een deel van de stijging veroorzaakt wordt doordat er meer werd ingezaaid (+5 procent). Door de gestegen prijzen zaaiden akkerbouwers daarnaast 30 procent meer korrelmais in. Dit heeft geleid tot een productiestijging van 3 procent. De productie van suikerbieten steeg met 4 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer