Achterhoekse boeren gaan verantwoord om met extra bemestingsruimte

De twintig deelnemers aan de pilot 'Bedrijfseigen stikstofbemesting' (BES) binnen het project 'Vruchtbare Kringloop Achterhoek' zijn de afgelopen drie jaar verantwoord omgegaan met extra bemestingsruimte die ze binnen deze pilot kregen. Niet alle extra ruimte is benut en ieder jaar is minder kunstmest toegepast. De ammoniakemissie is 2 kilo per hectare lager dan het vooraf gestelde doel.

Achterhoekse+boeren+gaan+verantwoord+om+met+extra+bemestingsruimte
© Job Hiddink

Dit zijn enkele conclusies tijdens een bijeenkomst onlangs met de deelnemende melkveehouders. De BES-pilot gaat niet uit van één generiek bemestingsniveau, maar van flexibele bemestingsnormen voor zowel dierlijke mest als totale werkzame stikstof. De toegestane normen in de BES-pilot zijn gebaseerd op de gemiddelde stikstof- en fosfaatopbrengsten van de voorgaande drie jaren in de KringloopWijzer.

Gerjan Hilhorst van Wageningen University & Research blikte terug op het BES-jaar 2022 en voorgaande jaren en Patrick Goorhuis van het ministerie van LNV blikte vooruit naar het perspectief van maatwerk in wet- en regelgeving met bedrijfsspecifieke sturing in het mestbeleid.


Einde proef

De BES-pilot eindigt na dit jaar. Goorhuis stelde dat er in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn geen ruimte is voor een pilot met meer dierlijke mest, maar dat wel wordt nagedacht over de inzet van de stoffenbalans voor bedrijfsspecifieke sturing. 'Binnen het ministerie blijft aandacht voor evenwichtsbemesting', zegt hij.


BES-projectleider Jaap Gielen benadrukt de wens naar doelsturing, zoals dat in het concept-Landbouwakkoord is beschreven. 'Een betere benutting van mest met minder emissies tot gevolg werkt, zo hebben de BES-bedrijven de afgelopen jaren laten zien', zegt hij.
'Ook in het concept-Landbouwakkoord wordt uitvoerig ingegaan op de overgang van middelen- naar bedrijfsspecifieke doelsturing om boeren in staat te stellen zelf te bepalen hoe zij invulling geven aan toekomstbestendige en duurzame landbouw', licht Gielen toe.


Fosfaat

Hilhorst complimenteerde de deelnemers met hun vakmanschap en bedrijfsspecifiek management. Op het gebied van fosfaat kon in de periode 2020-2022 bij de maximale BES-normen met dierlijke mest gemiddeld 14 kilo extra fosfaat per hectare meer worden toegediend in vergelijking met de generieke norm. De BES-deelnemers bemestten gemiddeld 4 kilo per hectare extra.

Ook de stikstofbemesting met kunstmest bleef bij de deelnemers lager ten opzichte van wat was toegestaan. Bij de maximale BES-norm kon gemiddeld 50 kilo per hectare meer worden bemest. De BES-deelnemers hielden het bij 30 kilo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer