Kleine porties kunstmest geven goed resultaat in weidegras

Elke drie weken een kleine kunstmestgift van 50 tot 75 kilo kalkammonsalpeter (KAS) per hectare houdt weidegras fris en smakelijk, adviseert Stichting Weidegang.

Kleine+porties+kunstmest+geven+goed+resultaat+in+weidegras
© Dirk Hol

Met meerdere kleine kunstmestgiften per weideseizoen is de kwaliteit van weidegras goed te sturen. Vaker een klein beetje KAS geven doet wonderen, schrijft Stichting Weidegang op haar website.

Een grote mep in één keer is wellicht makkelijk, maar werkt heel snel op het eiwitgehalte in het gras. Is er op dat moment voldoende vocht, dan schiet de hoeveelheid ruw eiwit een paar dagen later omhoog, om na een paar weken weer te dalen.

Zo'n zware kunstmestgift is niet zelden de oorzaak van een piek in het ureumgehalte in de tankmelk. 'Wees er vooral op verdacht als je hebt gestrooid bij standweiden of Nieuw Nederlands Weiden', waarschuwt Stichting Weidegang.


Opsplitsen

Het is volgens de stichting beter om nu iets zuiniger te strooien, zodat je later in het seizoen nog wat over hebt. Veehouders die aan Nieuw Nederlands Weiden doen, kunnen voordat ze een weideplatform gebruiken (voor vier tot zes weken) in één keer alles strooien. Maar beter is het om dit op te splitsen in kleinere porties van 50 tot 75 kilo gram KAS per hectare.

'Eens in de twee tot drie weken rijd je een rondje met je strooier over je beweidingsplatform, uiteraard als de koeien er even niet zijn. Je zult verbluft staan wat je ervoor terug krijgt. Het houdt het weidegras fris en smakelijk', meldt de stichting.

Voor de juiste hoeveelheden per strooibeurt bestaat een bemestingsoverzicht. Dit is samengesteld door Stichting Weidegang, Veenweiden Innovatiecentrum, ZuivelNL en Wageningen University & Research.


Lagere voederwaarde

Uit versgrasmonsters van ABZ Diervoeding blijkt dat het mooie weer van de afgelopen tijd heeft gezorgd voor een hoger drogestofgehalte in het gras. Maar de voederwaarde nam de laatste week af doordat op veel weidepercelen het eiwit in het gras daalt.

Het gras begint ouder te worden en in mei en juni kan gras in de aar schieten. Het bevat dan minder voederwaarde en de grasplant wordt ook minder graag gegeten door de koeien. Daardoor zakt het ureumgehalte op veel plekken hard en staan de gehaltes onder druk. Waar op etgroen wordt geweid, komt juist snel een te hoog ureumgehalte voor.

Er zit ruim voldoende suiker in het gras, aan snelle energie dus geen gebrek. Volgens ABZ Diervoeding past najaarsgras juist nu goed in het rantsoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer