Onderzoek naar zoetwater en effectief stikstofgebruik in Zeeland

Provincie Zeeland start een onderzoek naar in hoeverre de beschikbaarheid van zoetwater kan bijdragen aan de stikstofefficiëntie in de Zeeuwse akkerbouw. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Delphy en Proefboerderij Rusthoeve.

Onderzoek+naar+zoetwater+en+effectief+stikstofgebruik+in+Zeeland
© Haijo Dodde

De provincie vraagt zich af wat de zoetwaterbeschikbaarheid kan bijdragen aan de efficiëntie van stikstof in de akkerbouw in Zeeland. Ze geeft daarom de opdracht aan Delphy akkerbouw Zuidwest om samen met Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat een breed stikstofmonitoringsprogramma uit te voeren in 2023.

Het onderzoek zal plaatsvinden in samenwerking met verschillende andere partijen in graszaad, uien, aardappelen en enkele biobased vezelgewassen. Ook biologische aardappelen zijn onderdeel van de monitoring.


Stikstofvoorraad analyseren

In het onderzoek wordt bij verschillende objecten gedurende het groeiseizoen de stikstofvoorraad in de bouwvoor geanalyseerd. Onderzoeks- en adviesorganisatie Delphy meldt dat ondertussen de eerste nulmetingen bij de start van het groeiseizoen zijn uitgevoerd. De verschillende objecten onderscheiden zich in diverse stikstof- en waterhoeveelheidstrappen.

Delphy-onderzoekers voeren het hele groeiseizoen metingen uit en volgen meer dan 35 objecten in de genoemde gewassen. Van elk object worden naast de stikstofmeting ook de kwaliteit en opbrengst meegenomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer