'Rood vlees eten leidt niet snel tot gezondheidsproblemen'

Rood vlees wordt als schadelijk gezien, maar het niet eten kan ook leiden tot gezondheidsproblemen. En het aantal mensen dat meer dan de grens van 75 gram rood vlees consumeert, is volgens Leroy miniem.

%27Rood+vlees+eten+leidt+niet+snel+tot+gezondheidsproblemen%27
© Twan Wiermans

Dat stelde de professor Foodscience en Biotechnology van de Vrije Universiteit Brussel onlangs tijdens het jongerencongres 'Het eiwit van de toekomst'. Dit is een congres van de Young Food professionals in het Vlaamse Oud-Turnhout.

Volgens Leroy moet niet enkel naar dierlijk of enkel naar plantaardig eten worden gekeken, maar naar het totale dieet. 'De mens is omnivoor. Wel speelt voedsel van dierlijke oorsprong een sleutelrol tot voldoende nutriëntenopname.'

Zo wordt volgens Leroy gesteld dat rood vlees net zo ongezond is als suiker. 'Toch moeten we minimaal 0,93 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag consumeren. Voor kwetsbaren, zoals bejaarden, zieken, zwangeren en schoolgaande jeugd, is het belangrijk om voldoende eiwitten te nuttigen.'


Verschillen in eiwitten

Daarbij is niet elk eiwit gelijk, weet Leroy: 'De aminozuren in dierlijke eiwitten zijn door hun kwaliteit aanvullend op andere. Graaneiwit is kwalitatief minder goed, groenten en soja zitten daartussenin. Niet alle eiwitten zijn inwisselbaar.

Volgens de professor kan iemand op enkel plantaardig voedsel voldoende eiwitten innemen. 'Maar je moet dan slim schakelen en dat zal neigen tot meer voedselopname. Ook zijn sommige mensen allergisch of intolerant voor bepaalde groenten of ze lusten bepaalde groenten niet.'

En het draait bij vlees niet alleen om eiwitten, stelt Leroy. 'Ook andere nutriënten, zoals zink, ijzer en calcium zijn zonder dierlijke producten en supplementen moeilijk voldoende op te nemen.' Volgens hem kunnen zulke tekorten bij zwangere vrouwen leiden tot vroeggeboorte, net als een tekort aan vitamine A en B12.'


IJzertekort

De professor ziet ook een aantal verschuivingen door de hang naar minder dierlijke producten. 'In het Verenigd Koninkrijk en Australië heeft de helft van de tienermeisjes een tekort aan ijzer. In Australië komt uit een onderzoek onder 2- tot 3-jarigen naar voren dat 8 procent van de jongens en 15 procent van de meisjes een ijzertekort heeft.'

Dat komt volgens Leroy onder meer door een lagere consumptie van rood vlees. 'Ouders zijn bezorgd over het feit dat ze rood vlees geven aan kinderen Terwijl het ijzer hierin aan de basis ligt van een goede ontwikkeling.'


Maximaal 75 gram rood vlees per dag

Is te veel ook een probleem? Leroy: 'Onder de 75 gram rood vlees per dag is het risico op problemen erg klein, blijkt uit een studie. Een andere gaat zelfs uit van 200 gram. In het westen ligt de gemiddelde consumptie op 45 gram. Het wereldwijde gemiddelde is 51 gram.'

Het aantal mensen dat meer dan de grens van 75 gram rood vlees consumeert, is heel miniem, geeft de professor aan. 'Daarbij is de bovengrens afhankelijk van heel veel factoren, zoals gevoeligheid. Ook dat maakt het lastig om die bovengrens goed vast te stellen.'


Carbon footprint verlagen is lastig

Wie via zijn of haar voeding wil bijdragen aan een lagere carbon footprint moet goed rekenen, blijkt uit onderzoek van onder andere hoogleraar Adam Drewnowski van de Universiteit van Washington. Granen hebben een lagere footprint en een hoge energiewaarde, maar dierlijke producten hebben een lagere uitstoot per 100 kilocaloriën. Deze hebben alleen wel weer een hoge broeikasgasuitstoot per 100 gram product. Als wordt gekeken naar de milieu-impact van voeding, moet ook rekening worden gehouden met de nutriëntendichtheden en gezondheid, stellen de onderzoekers. Alleen dan kan een hogere uitstoot effectief worden gecompenseerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer