Vleesverkoop in supermarkten daalt

Supermarkten verkochten vorig jaar 9 procent minder vers vlees en 4 procent minder vleeswaren dan het jaar ervoor. Dit stelt Wakker Dier op basis van kassascangegevens van marktonderzoeksbureau Circana. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel ziet deze trend ook.

Vleesverkoop+in+supermarkten+daalt
© Twan Wiermans

Volgens woordvoerder Collin Molenaar van Wakker Dier speelt de prijs voor vlees een belangrijke rol: 'Je ziet dat deze sneller stijgt dan de prijs van plantaardige producten. Daarnaast zie je een maatschappelijke beweging dat er minder vlees wordt gegeten. Dat ondersteunt elkaar. Mensen stappen toch gemakkelijker over bij een gunstigere prijs.'

De dierenrechtenorganisatie houdt de Circana-cijfers van de vleesverkoop van de supermarkten bij sinds 2019. Deze zijn alleen gebaseerd op vers vlees en vleeswaren, dus producten als maaltijdsalades met vlees zijn hierin niet meegenomen. In 2020 was er sprake van een lichte stijging van de verkoop, mede doordat restaurants dicht waren door de coronapandemie. In 2021 was er, net als in 2022, een gemiddelde daling van de vleesverkoop van krap 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Woordvoerder Marc Wever van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) ziet ook dat de verkoop van vlees in supermarkten is gedaald. Hij denkt dat dit mede komt door bewustwording rond duurzaamheid en klimaat, maar ook door de hogere prijs voor het vlees. 'Door de hoge prijzen voor voer en energie zien we dat de vleesprijzen harder zijn gestegen dan die voor plantaardige producten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer