Klimaatverandering en inflatie duperen Hongaarse vleesindustrie

De klimaatverandering gaat de productie van mais en tarwe in Hongarije dit jaar parten spelen. Ook de hoge inflatie en de dalende vraag naar winstgevende lokale vleesproducten en specialiteiten voorspellen weinig goeds voor 2023.

Klimaatverandering+en+inflatie+duperen+Hongaarse+vleesindustrie
© Nieuwe Oogst

Onder normale omstandigheden produceert Hongarije tussen de 6,5 en 9,3 miljoen ton mais per jaar. Hiervan wordt 35 tot 45 procent geëxporteerd en 20 tot 25 procent industrieel verwerkt. In 2022 is de maisproductie meer dan gehalveerd. De schatting is 3,2 miljoen ton. Die hoeveelheid dekt niet eens de binnenlandse vraag naar mais voor menselijke consumptie van rond de 4 miljoen ton per jaar.

Voorspellingen van klimaatwetenschappers vallen niet gunstig uit voor akkerbouwers in een groot aantal gebieden in Hongarije. Droogte en hitte maken de kans op misoogsten in de toekomst steeds groter. Daarnaast maakt de import van goedkope granen uit onder meer Oekraïne het akkerbouwers lastig om rendement te behalen met de graanteelt.


Structurele problemen

Komend jaar wordt de Hongaarse vleesindustrie opnieuw flink op de proef gesteld, meldt agroberichtenbuitenland.nl. Dat gebeurde eerder ook al als gevolg van de aanhoudende effecten van de wereldwijde financiële crisis in 2009. Dat koste veel veehouders, slachterijen en vleesverwerkers de kop. Met ontwikkelsubsidies leek de Hongaarse vleesproductieketen er weer bovenop te komen, maar structurele problemen en nieuwe marktuitdagingen kunnen dit jaar leiden tot een nekslag.

Het productievolume van de Hongaarse slachthuizen, die overigens wel modern zijn, is veel te beperkt. Om toch het aanbod van vleesvee weg te werken, zoeken ze naar dure en inefficiënte oplossingen, waardoor al meteen een concurrentienadeel optreedt. De economische crisis, inflatie, hoge energieprijzen en veevoerkosten komen daar nog eens bij.

De forse daling van het inkomen van de Hongaarse consumenten leidde tot een daling van de vraag naar lokale producten en specialiteiten. Juist deze producten zorgden afgelopen jaren voor de winstgevendheid van de te kleine en inefficiënte vleesverwerkende bedrijven in Hongarije.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer