Vleesmarkten EU en China veranderen komende tien jaar

De Europese Commissie (EC) ziet het consumptiepatroon verschuiven van rood naar wit vlees. Deze ontwikkeling is ook in varkensvleesland bij uitstek, China, in volle gang.

Vleesmarkten+EU+en+China+veranderen+komende+tien+jaar
© Marcel Berendsen

In het rapport 'EU Agricultural outlook for markets, income and environment 2022-2032' gaat de EC uit van een daling van de totale vleesconsumptie in de Europese Unie (EU). Waar het nu om 67,5 kilo vlees per hoofd van de bevolking gaat, zal dat in 2032 2,2 procent lager zijn. Duurzaamheidsaspecten zoals de impact van vlees eten op het milieu en het klimaat en sociale aspecten zoals dierenwelzijn zorgen voor een lagere vleesconsumptie.

Daarnaast voorziet de EC een lagere vleesproductie door de ontwikkeling naar extensievere en milieuvriendelijkere houderijsystemen.


Vaker pluimveevlees

Naast de dalende consumptie verwacht de EC een verdere verschuiving richting het eten van wit vlees. Het vaker kiezen voor pluimveevlees gaat ten koste van rood vlees.

Op de wereldmarkt zijn er voor Europees rund- en kalfsvlees voldoende afzetmogelijkheden, maar voor Europees varkensvlees wordt dat steeds lastiger. Daarom heeft de pluimveehouderij volgens de EC als de enige veesector kansen om te groeien, ook omdat wereldwijd de vraag naar pluimveevlees zal toenemen. Ondanks de hogere prijzen in de EU zal er voor wit vlees een invoervraag zijn op de wereldmarkt.


Turbulente vleesjaren

Na een paar turbulente jaren in China wat betreft de productie en consumptie van vlees lijkt een meer stabiele periode te zijn aangebroken. De Chinese overheid verwacht de komende jaren 55 tot 56 miljoen ton nodig te hebben om de Chinese bevolking te voorzien van varkensvlees. Ondanks een groeiende bevolking blijkt de afhankelijkheid van varkensvlees de afgelopen decennia te zijn afgenomen.

De eetgewoonten van Chinezen zijn veranderd waardoor vaker andere vleessoorten op tafel zijn gekomen. Aanjagers van deze verschuiving zijn de inkomensontwikkeling, de bevolkingsopbouw de prijsfluctuaties van varkensvlees en de coronapandemie. Dankzij de stijgende inkomens kunnen Chinezen meer variatie aanbrengen in de consumptie van vleessoorten.


Andere vleeseetgewoonten

Daarnaast zorgen de jongere Chinezen met andere vleeseetgewoonten ervoor dat de oudere Chinezen, de traditionele varkensvleeseters, minder hard hun stempel zetten op de nationale vleesconsumptie.

Wat de varkensvleesconsumptie in China ook geen goed heeft gedaan, zijn de beperkte beschikbaarheid en de enorme prijsfluctuaties door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Chinezen zijn vaker andere vleessoorten gaan eten, een verschuiving die de coronapandemie heeft versterkt omdat bij buitenshuis eten varkensvlees meestal de hoofdmoot is.


Pluimveevlees populairder

Het aandeel varkensvlees van de totale vleesconsumptie is afgelopen jaren teruggelopen van 65 procent naar onder de 60 procent. Waar een Chinees op de top in 2014 nog 42,6 kilo varkensvlees per jaar consumeerde, is dat nu 2,5 kilo minder. Het eten van pluimveevlees is flink populairder geworden en heeft nu een aandeel van 25 tot 30 procent.

Het aandeel van het luxere vleessegment – rund- en schapenvlees – is gegroeid naar 15 procent. Deze trend zet zich de komende jaren voort, verwacht het Chinese ministerie van Landbouw en Plattelandszaken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer