'Bureau en boerenerf zijn twee aparte werelden'

1 oktober is vanaf dit jaar een cruciale deadline voor akkerbouwers. Voor die dag moeten zij hun aardappelen oogsten. Of ze volgroeid zijn of niet. En met deze lente is de kans groot dat de aardappelen niet volgroeid zijn.

%27Bureau+en+boerenerf+zijn+twee+aparte+werelden%27
© Dirk Hol

Door het lange natte en koude voorjaar konden de aardappelen pas laat de grond in dit jaar. Toch moeten akkerbouwers ze al voor 1 oktober oogsten. Doen ze dat niet, dan mogen ze volgend jaar minder mest op het land uitrijden. Doel van deze regel uit Brussel is het verbeteren van de waterkwaliteit. 1 oktober is slechts een van de 58 data waar akkerbouwers zich aan moeten houden om te voldoen aan de Brusselse mestregels.

Landbouwminister Piet Adema wil op dit punt van geen wijken weten. Hij vreest nog strengere regels als hij de nieuwe deadline voor akkerbouwers opheft. Op het VVD-congres op 3 juni werd met 57 procent van de stemmen een motie aangenomen waarin ook de grootste regeringspartij zegt af te willen van kalenderlandbouw.

Tegenstanders op het congres, onder wie VVD-landbouwwoordvoerder Thom van Campen, waarschuwen net als Adema voor de Europese Commissie. Die zou mogelijk de derogatie intrekken als de 1 oktobermaatregel wordt geschrapt, met alle gevolgen van dien.

Kalenderlandbouw vergroot de afstand tussen politiek en het boerenerf

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Akkerbouwers vinden de aanpak onbegrijpelijk. Het laat zien hoe regelgeving wordt bedacht vanachter het bureau met enkel natuurdoelen en milieuwaarden voor ogen. Hoe ambtenaren in een volkomen andere werkelijkheid leven dan boeren.

Behalve dat vergroot de kalenderlandbouw de afstand tussen politiek en het boerenerf. Vertrouwen op het vakmanschap van boeren en tuinders zou het uitgangspunt moeten zijn in plaats van opgelegde generieke middelvoorschriften die ook nog eens hun doel voorbijschieten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer