Pas op de plaats voor kalfsvleesprijzen

De afzet van kalfsvlees verloopt moeizaam. Dat vertaalt zich de afgelopen weken in druk op de opbrengstprijzen. Of de huidige prijsstabilisatie zich weet te handhaven, is afwachten.

Pas+op+de+plaats+voor+kalfsvleesprijzen
© Studio Van Assendelft

De afgelopen zes weken verloor de opbrengstprijs van blankvleeskalveren zo'n 30 cent per kilo. Het huidige prijsniveau van ruim 5,50 euro per kilo exclusief btw is overigens nog ruim 25 cent hoger dan vorig jaar deze tijd.

Bij de rosékalveren waren de prijsdalingen minder groot. Sinds 20 april verloren de noteringen bij oudrosé ongeveer een dubbeltje tot 4,68 euro per kilo exclusief btw. Bij jongrosé is het verschil zo'n 12 cent. Het huidige prijsniveau is bij oudrosé zo'n 17 cent hoger dan vorig jaar, bij jongrosé is dat 8 cent.


Invloed van zomer

De verkopen van kalfsvlees staan onder druk omdat de zomer eraan komt. In de zomermaanden is de consumptie van kalfsvlees in Frankrijk en Italië het laagst. In die periode trekken veel vakantiegangers naar de belangrijkste afzetgebieden voor kalfsvlees, maar toeristen willen niet veel voor hun maaltijden betalen. Dat gaat ten koste van de verkopen van het relatief dure kalfsvlees. Dit komt vooral bij blankkalfsvlees terug in de prijs.

Bij rosékalfsvlees lijken vraag en aanbod redelijk in evenwicht te zijn. Het aanbod slachtrijpe rosékalveren is krap, en dat sluit goed aan op de actuele vraag. Slachterijen spelen in op de seizoensgebonden afzetdip door te zorgen dat er in de zomermaanden minder slachtrijpe kalveren zijn.


Spanning op afzetmarkt

De afgelopen weken ondervonden de verkopers van de kalverslachterijen meer moeite om hun producten kwijt te raken. Zowel in Italië als in Frankrijk ontstond er toenemende spanning op de afzetmarkt. Prijsdruk tekende zich af voor zowel de luxe onderdelen, als bijproducten.

De actuele opbrengstprijzen bewegen zich rond het niveau van de kostprijs. Als de prijzen niet verder onderuitgaan, hoeft er per afgeleverd kalf geen geld bij.


Hoge nukaprijzen

Aan de kostenkant heeft de vleeskalverhouderij te maken met relatief hoge nukaprijzen. Het aanbod nuchtere kalveren is uitermate krap en dat stuwt de prijzen op. Nuka's zijn duurder dan kopers en verkopers de afgelopen drie jaar gewend waren.

Ondanks de hogere nukaprijzen willen integraties en kalverhouders de stallen graag vullen. Kalveren die nu naar de mestbedrijven gaan, zijn aan het eind van het jaar slachtrijp. Dat is traditiegetrouw een periode waarin de kalfsvleesmarkt positief gestemd is.


Eieren voor geld

Vanwege de verwachte hogere opbrengstprijzen richting de jaarwisseling kiezen kalverhouders en contractgevers eieren voor hun geld. Ze willen nu geen lege plekken in de stal om die prijzen mis te lopen. Dan maar iets meer betalen voor de kalveren.

De hoge nukaprijzen zorgen ook voor opwaartse druk bij de prijzen voor starters. Sinds februari laat de prijs van nuka's bijna iedere week een verhoging zien. Die prijsstijging vertaalt zich in wekelijks oplopende starterprijzen. Een startkalf van 11 weken kost nu gemiddeld tussen de 350 en 362 euro exclusief btw. Handelaren verwachten dat de starterprijzen de komende weken verder omhoog gaan.

In vergelijking met vorig jaar heeft de kalverhouderij te maken met iets lagere voerkosten. Wel lopen de prijzen van de belangrijkste componenten van kalvermelk momenteel op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer