Prijs blank kalfsvlees stijgt komende tijd nog verder

De prijs van wit vlees is gestegen conform het beeld dat hoort bij deze tijd van het jaar. Maar daarbovenop speelt het feit dat kalveren in de eerste helft van 2022 minder royaal zijn opgezet, door hoge voerkosten en stijgende energielasten. Daardoor is het aanbod krapper, terwijl de vraag goed is. De prijs van blank kalfsvlees zal de komende weken nog verder stijgen, stellen marktdeskundigen.

Prijs+blank+kalfsvlees+stijgt+komende+tijd+nog+verder
© Henk Riswick

De notering van blank kalfsvlees lag deze week tussen 5,90 euro tot 5,95 euro per kilo, inclusief btw. Marktdeskundigen verwachten dat die prijs de komende weken nog verder stijgt en dat richting december misschien wel de 6,50 euro per kilo wordt aangetikt.

Een royaal aanbod aan rundvlees houdt de prijs van rosé kalfsvlees de laatste weken vlak. De noteringen van jong en oud rosé blijven ook deze week onveranderd op respectievelijk 5,10 euro en 4,90 euro per kilo, inclusief btw.Ook de prijs van de nuchtere kalveren komt de laatste weken niet van zijn plaats. De Kalverhouder meldt dat integraties proberen de kostprijs van het kalfsvlees te drukken door minder voor de jonge dieren te geven. Afgelopen week bleef de prijs onveranderd, maar de verwachting is dat integraties opnieuw zullen proberen de prijs te drukken.


Zorgen over koopkracht

Slachterijen en integraties maken zich zorgen over de koopkracht van consumenten nu de energieprijzen zo fors stijgen. Voor kalverhouders betekenen de hoge prijzen dat de huidige voergeldcontracten niet meer toereikend zijn. Terwijl in nieuwe contracten ook geen extra vergoeding wordt meegenomen voor de hogere energiekosten.

Van de kalveren die jaarlijks in Nederland worden opgezet komt ongeveer de helft uit Nederland. De andere helft komt uit het buitenland, waarvan vrij stabiel over de jaren ruim driekwart uit Duitsland. De herkomst van de overige importkalveren is prijsgedreven, zo blijkt uit navraag. Afzetproblemen in Frankrijk zorgden dit jaar bijvoorbeeld voor een grotere toevoer van kalveren uit Ierland dan in 2021.Dat er de komende jaren wat verandert in de aanvoer van importkalveren staat buiten kijf. Europa werkt aan nieuwe regelgeving ten aanzien van het transport, de duur in het bijzonder. En in Duitsland is bijvoorbeeld de afboerderijleeftijd van kalveren actueel.

Voor het herzien van de regelgeving worden nu bouwstenen aangedragen, maar de definitieve contouren zijn nog niet zichtbaar. Dat maakt het lastig om de impact precies te duiden, geven insiders aan.


Krimp melkveehouderij

Veel zorg daarover heerst in de sector ogenschijnlijk ook nog niet. 'Die zorg is er wel als het gaat over wat de Nederlandse kalverhouderij de komende jaren nog te wachten staat', zegt voorzitter Berend Fokkens van de sectorcommissie Kalverhandel. Hij refereert aan de krimp van de melkveehouderij en het saneren van de kalversector. Vooral in de Gelderse Vallei, waar waarschijnlijk 60 tot 70 procent van de kalverhouderijen verdwijnt.

De commissievoorzitter vreest een domino-effect. 'Alles in onze sector is ingericht op het aantal kalveren dat er nu is. Als kalverplaatsen verdwijnen, komt de structuur van de sector op losse schroeven. Dat blijft niet zonder gevolgen voor bijvoorbeeld opvangcentra, transporteurs, veevoerbedrijven en slachterijen.'

Wat op korte termijn actueel wordt in de kalverhouderij, is het feit dat de sector vrij van BVD wil worden. Met ingang van 1 januari 2024 worden daarom geen kalveren meer opgezet van bedrijven die niet vrij zijn van de besmettelijke ziekte. Ongeveer 3,5 procent van de Nederlandse melkveehouders heeft een BVD-onbekende status. De aanscherping van de eisen heeft ook gevolgen voor landen waaruit Nederland kalveren kan importeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer