Prijzen blanke en rosékalveren in de lift

Zowel in de rosékalverensector als bij de blanke kalveren zijn de prijzen de laatste tijd gestegen. Dat komt niet alleen door een krappe beschikbaarheid van slachtrijpe kalveren, maar ook door ongebruikelijk hoge prijzen op de rundvleesmarkt. Door de oorlog in Oekraïne zijn er veel zorgen over de marktvooruitzichten en kostprijsontwikkeling.

Prijzen+blanke+en+ros%C3%A9kalveren+in+de+lift
© Pieter Stokkermans

Bij de rosékalveren springt de prijsstijging het meest in het oog. Sinds half januari stegen de noteringen fors. Bij oud rosé vanaf 8 maanden meer dan 80 cent per kilo en bij jong rosé tot 8 maanden iets minder.

Een belangrijke factor bij de prijsstijgingen in de rosésector is het krappe aanbod aan slachtrijpe kalveren. Vorig voorjaar zijn minder kalveren opgezet. Corona lijkt hierbij een grote rol te hebben gespeeld. Door corona en de bijbehorende beperkingen stortte in 2020 de markt voor kalfsvlees in. Voor ondernemers die voor eigen rekening kalveren houden, wat met name in de rosésector het geval is, leidde dit tot grote financiële schade.


Minder kalveren opgezet

Daardoor besloot een aantal kalverhouders vorig jaar minder dieren op te zetten of stallen tijdelijk leeg te laten staan. Dat gebeurde mede onder invloed van oplopende nukaprijzen en druk op de beschikbaarheid van importkalveren, onder meer door een grote vraag vanuit Spanje naar Ierse kalveren.

Door dit alles zijn er nu minder slachtrijpe rosékalveren dan de markt vraagt. Slachterijen concurreren om de beschikbare kalveren, maar krijgen hun slachthaken niet allemaal gevuld.

In de blankvleessector werken kalverhouders overwegend op basis van een contract met een integratie. Ook in dit segment had de coronacrisis ingrijpende gevolgen. Integraties verplichtten kalverhouders de leegstandsperiode na een ronde te verlengen om zo de productie te drukken. Hiervan zijn de gevolgen nog merkbaar in de vorm van een niet al te groot aanbod aan kalveren.


Blankvleeskalveren stabiel

De prijzen van blankvleeskalveren lieten vanaf vorig jaar zomer tot eind november een stevig stijgende lijn zien. Sinds december zijn de prijzen min of meer stabiel, al was er de afgelopen weken ruimte voor kleine prijsverhogingen.

Verkopers omschrijven de kalfsvleesmarkt als redelijk stabiel. De vleeshandel richting zuidelijke landen als Italië en Frankrijk loopt best goed. Een groter kalveraanbod zou kunnen zorgen voor druk op de markt. Vooralsnog is daar geen sprake van.

Zowel de rosé- als de blankvleessector lijken positieve impulsen te ondervinden van de hoge prijzen en de krapte op de rundvleesmarkt. Oud rosé is voor sommige afnemers een goed alternatief voor rundvlees. Daardoor ligt de notering van oud rosé sinds half februari hoger dan die van jong rosé. Dat is meestal andersom.


Wie in de kalversector begint over 'gestegen opbrengstprijzen' krijgt meteen te horen dat de hogere prijs hard nodig is om de hogere kostprijs goed te maken. Kalverhouders zien zich op alle fronten geconfronteerd met fors stijgende kosten, waaronder voor gas, elektriciteit, melkpoeder, veevoergrondstoffen en arbeid.

'We maken ons zorgen over hoelang de opbrengstprijs hoog genoeg blijft om de stijgende kosten goed te maken', zegt Hans Luijerink, rosékalverhouder in het Overijsselse Overdinkel en voorzitter van de Vereniging van Kalverhouders. 'Met de kalveren die nu van het bedrijf gaan, zitten we financieel aan de goede kant. Maar ik ben huiverig over hoe dat zal gaan met de kalveren die we nu opzetten. Hoe hoger je in de boom zit, des te harder kun je vallen.'

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne, met signalen over forse stijgingen van graan- en gasprijzen, baren kalverhouders ook zorgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer