NVWA scherpt toezicht I&R Paarden aan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan vanaf dit jaar proces-verbaal opmaken tegen houders van paardachtigen als zij niet voldoen aan de registratieplicht (I&R). In de praktijk blijkt dat dit niet altijd haalbaar is.

NVWA+scherpt+toezicht+I%26amp%3BR+Paarden+aan
© Pixabay

In 2021 werd de Europese I&R-regeling voor paardachtigen aangescherpt. Uit de inspecties die de NVWA in 2022 heeft uitgevoerd bij houders van paardachtigen bleek in de meeste gevallen de registratie van de verblijfplaats of de registratie van de paardachtigen op deze verblijfplaats niet op orde.

Bij de twintig inspecties in 2022 op locaties waar paardachtigen werden gehouden, waren er zestien niet akkoord, bijvoorbeeld omdat het paardenpaspoort of uniek bedrijfsnummer (UBN) ontbrak. Deze houders en exploitanten hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen. Bij herinspecties voldeden houders en exploitanten wel aan alle eisen.


Geen registratie

Zo waren bij alle overtreders paardachtigen niet geregistreerd op het UBN. Ook ontbraken bij alle overtreders de paspoorten van de aanwezige paarden. Dit paspoort moest al langer bij het paard aanwezig zijn, al voor de aanscherping van de Europese I&R-regeling. Verder ontbrak bij elf locaties de UBN-registratie voor paardachtigen. Redenen voor de niet-naleving liepen uiteen van onbekendheid met de regelgeving tot nalatigheid.

Een juiste registratie is belangrijk omdat hierdoor een snellere tracering van dieren of dierlijke producten mogelijk is, bijvoorbeeld als er een besmettelijke dierziekte uitbreekt of als paardenvlees verontreinigd is. Sinds 21 april 2021 is de regelgeving met betrekking tot de identificatie en registratie van paardachtigen aangescherpt. Deze aanscherping is een gevolg van de inwerkingtreding van de diergezondheidsverordening. Deze verordening is sinds twee jaar van kracht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer