Frequentie salmonellacontrole naar eens per drie weken

De verplichte monstername voor de monitoring van zoönotische salmonella door houders van vermeerderingsdieren wordt vanaf 1 juli verlaagd naar minimaal elke drie weken. Nu is dat nog eens per twee weken. Veehouders hebben hierover in de afgelopen week een brief ontvangen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Frequentie+salmonellacontrole+naar+eens+per+drie+weken
© Marcel Berendsen

De monstername op salmonella wordt uitgevoerd met het oog op voedselveiligheid en volksgezondheid. Hiermee moet worden voorkomen dat met salmonella besmette producten in de voedselketen terechtkomen.

Elke pluimveehouder met vermeerderingsdieren voert de bemonstering zelf uit. Europese en nationale regelgeving schrijven voor op welke wijze en hoe vaak de bemonstering voor de monitoring zoönotische salmonella moet gebeuren.

De frequentie van de monstername kan volgens de NVWA omlaag omdat de Nederlandse pluimveesector in 2021 en 2022 heeft voldaan aan de Europese doelstelling. Ook de frequentie van de officiële monstername door de bevoegde autoriteit gaat omlaag. Dit betekent dat elk koppel op een vermeerderingsbedrijf twee keer per productieronde zal worden bemonsterd, in plaats van drie keer. Het bedrijf C-Mark voert deze monstername uit in opdracht van de NVWA.


Europese doelstelling

Volgens de Europese doelstelling mag vanaf 1 januari 2010 maximaal 1 procent van de volwassen vermeerderingskoppels in een lidstaat besmet zijn met salmonella. Voldoet een lidstaat tenminste twee achtereenvolgende kalenderjaren aan deze doelstelling, dan mag de bemonstering op bedrijven elke drie weken plaatsvinden.

In 2020 is deze doelstelling in Nederland niet behaald en was 1,42 procent van de volwassen vermeerderingskoppels besmet met salmonella. Dit was dan ook de aanleiding om de frequentie van de monstername de afgelopen jaren te verhogen naar minimaal eens in de twee weken. In 2021 was het aantal met salmonella besmette volwassen vermeerderingskoppels 0,38 procent en in 2022 0,25 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer