Chrysant telen met lager energieverbruik goed mogelijk

Het is mogelijk chrysanten te telen bij een lager energieverbruik zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor takgewicht en -lengte. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Kas als Energiebron. Wel moet de teeltstrategie hiervoor worden aangepast, waardoor de productie per vierkante meter lager uitvalt.

Chrysant+telen+met+lager+energieverbruik+goed+mogelijk
© Vidiphoto

De glastuinbouw staat voor de uitdaging het energieverbruik terug te dringen om de CO2-emissies te reduceren. De transitie naar ledverlichting speelt daarin een grote rol. In het project 'Chrysanten telen met minder elektriciteit en minder warmte' heeft de WUR in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit en Glastuinbouw Nederland onderzocht in hoeverre een rendabele chrysantenteelt mogelijk is met een lager energieverbruik.

In het onderzoek zijn de chrysantensoorten Baltica en Pina colada geteeld onder twee temperaturen en drie lichtniveaus. Wat betreft temperatuur werd gewerkt met een normale temperatuur van 18 tot 18,5 graden en een lage temperatuur van 16,5 tot 17,5 graden. De drie lichtniveaus waren onderverdeeld in laag, middel en hoog, met lichtsommen van 6, 7,5 en 9,1 mol per vierkante meter per dag. De plantdichtheden en de periode 'lange dag' werden aangepast aan de lichtniveaus. Zo werd de periode lange dag met één en drie dagen verlengd bij midden en laag licht, ten opzichte van hoog licht.


Vertraging van bloemtakken

Het verlagen van de teelttemperatuur leidde tot een vertraging in de ontwikkeling van de bloemtakken. 'Bij Baltica was de reactietijd twee tot drie dagen langer bij een lagere temperatuur. De vertraging bij Pina colada was vier dagen, op een teeltduur van 61 dagen', melden onderzoekers Anja Dieleman, Esther Meinen, Esmée de Graaf en Kirsten Leiss. 'De reactietijd werd niet beïnvloed door het lichtniveau.'


Wel had het lichtniveau effect op het takgewicht. 'Een lagere lichtintensiteit zorgde voor een lager takgewicht, al voldeed die nog altijd aan de kwaliteitsnorm', stellen de onderzoekers. Verder concluderen zij dat de productie in kilo's versgewicht per vierkante meter sterk daalt met een lagere lichtintensiteit. 'De afname was evenredig met de afname in plantdichtheid.' Het takgewicht werd niet beïnvloed door de temperatuur. Ook was er geen zichtbaar effect op de hoeveelheid tripsschade en de grootte van de Botrytis laesies.


Teelstrategie aanpassen

Ondanks het feit dat het er aan het begin van de teelt op leek dat de rassen verschilden in hun gevoeligheid voor lagere teelttemperaturen, bleek aan het einde van de teelt dat de resultaten van beide rassen vergelijkbaar waren. Daarmee concluderen de onderzoekers dat het goed mogelijk is om chrysanten te telen bij een lager energieverbruik zonder nadelige gevolgen voor takgewicht en -lengte.

De behandelingen met een laag en midden licht leverden een besparing aan elektriciteit voor belichting op van respectievelijk 33 en 18 procent ten opzichte van de behandeling met hoog licht. De verlaging van de temperatuur met circa 1,3 graden resulteerde in een energiebesparing van ruim 10 procent. 'Belangrijk is wel om te beseffen dat de teeltstrategie op lagere temperaturen en lichtniveaus moet worden aangepast om de takkwaliteit te behouden. Dit betekent dus dat de productie per vierkante meter lager uitvalt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer