Takstrekking in chrysant goed te sturen onder volledige ledverlichting

De takstrekking in chrysanten is goed te sturen onder volledige ledverlichting, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Dat meldt onderzoekspartner Kas als Energiebron op zijn website.

Takstrekking+in+chrysant+goed+te+sturen+onder+volledige+ledverlichting
© Nieuwe Oogst

Door aan het eind van de dag een halfuur na te belichten met een lage intensiteit verrood licht, worden de takken langer zonder dat het extra energie kost. De behandeling leidde volgens WUR in alle rassen al na twee weken tot meer takstrekking. In drie trosrassen zorgde het ledlicht voor langere bloemtakken.

De belangstelling voor ledverlichting onder chrysantentelers is de afgelopen jaren flink toegenomen. In eerste instantie was er vooral interesse in hybridesystemen, dus led als aanvulling op de bestaande SON-T-belichting. De vrees was dat met name in de winter chrysanten onder ledverlichting bij lage temperaturen te kort blijven.


Uit de proef blijkt dat ook het lichtspectrum invloed heeft op de ontwikkelingssnelheid van de takken. Gemiddeld konden de behandelde takken twee dagen eerder worden geoogst dan de referentiebehandeling met 5 procent blauw, 5 procent groen en 90 procent rood licht. Bij de methode met de hele dag verrood licht konden de chrysanten een dag eerder worden geplukt, meldt WUR.

De beproefde rassen haalden het gewenste takgewicht en de kwaliteit van de bloemtakken was goed. De vier rassen zijn van augustus tot oktober 2021 getest onder volledig led, als aanvulling op het aanwezige zonlicht. In de ledproef werden winterse condities nagebootst. Het aandeel zonlicht in de teelt bedroeg 22 procent, terwijl ledlicht voor 78 procent van de totale lichtsom zorgde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer